A mesterséges édesítőszereknek felfedezték néhány olyan kellemetlen mellékhatását, aminek következtében nemhogy támogatnák a fogyást, hanem némileg gátolják azt.

Azok az italok, amik szukralóz nevű édesítőszert tartalmaznak, étvágynövelő hatással bírhatnak bizonyos emberekre nézve – jelent meg a JAMA oldalán.

Mesterséges édesítőszerek mellékhatásai

A 2021-ben publikált kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a mesterséges édesítőszer az agyra, azon belül is az étvágyat szabályozó részére. Kiderült, hogy a nők és a túlsúlyos emberek körében étvágynövelő hatással bírhat a szukralóz. Ennek másik neve E 955, általában az asztali édesítőszerek tartalmazzák.

– Mai napig vita tárgyát képezik a mesterséges édesítőszerek, mivel sokan használják őket a fogyás céljából – nyilatkozta Kathleen Page, a tanulmány egyik szerzője.

– Míg egyes tanulmányok szerint hasznosak lehetnek, másokból az derül ki, hogy hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és úgy egészében más anyagcserezavarokhoz is. Ez a mostani tanulmány különböző csoportokat vizsgált meg, hogy kiderüljön az ellentmondásos eredmények mögött meghúzódó igazság.

A kísérlet menete

A 74 résztvevőből álló kísérlet alatt először 300 milliliter szacharózzal édesített italt, majd ugyanennyi szukralózzal, azaz mesterséges szerrel édesített italt kóstoltak a résztvevők, illetve sima vizet is fogyasztottak. Az italok elkortyolása után eltelt két órában három dolgot figyeltek meg a kutatók: az agy éhségért és étvágyért felelős részének aktiválását, mindezt úgy, hogy az alanyoknak olyan képeket mutattak, amin kalóriadús ételek szerepelnek, mint hamburger vagy fánk, ezenkívül nézték a glükóz, az inzulin és több anyagcserehormon szintjének változását a vérben, és végezetül azt, hogy a résztvevők mennyi ételt vettek magukhoz a közeli büfében az alkalmak után.

A tanulmány során egyenlő számban voltak jelen nők és férfiak, ahogy egészséges testsúlyú, túlsúlyos vagy krónikusan túlsúlyosak is akadtak közük, így a kutatók még a testalkatok közötti különbséget is megvizsgálhatták. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmény szerint a nők és a túlsúlyos résztvevők körében a szukralóz fogyasztása után megmutatott képek hatására az agyban erős aktivitás jelentkezett azon a részen, ami az étel utáni sóvárságért és az étvágyért felelős, nagyobb, mint a cukortartalmú italok után.

A telítettségért felelős hormonok szintje pedig csökkent, miután a résztvevők szukralóztartalmú italt ittak, a szacharóztartalmú italokhoz képest, tehát a mesterségesen édesített italok nem nyomják el az éhségérzetet. 

A harmadik felfedezés pedig az volt, hogy miután a nők megitták a szukralóztartalmú italukat, jelentősen többet ettek a büfében, mint a szacharóz után, ugyanezt férfiak esetében nem figyelték meg. A kutatás vezetője szerint az adatokat még óvatosan kell értelmezni, mivel a résztvevők a kísérlet előtt egy éjszakát böjtöltek. 

GettyImages-1409397689

A kutatás során sikerült kimutatniuk, hogy a nők és az elhízott emberek érzékenyebbek lehetnek a mesterséges édesítőszerekre. Ezeknél a csoportoknál a mesterségesen édesített italok fogyasztása éhségérzetet kelthet az agyban, ami növelheti a napi bevitt kalóriamennyiséget.

Mindenesetre a legfrissebb, 2014-es OTÁP-vizsgálat szerint jelentősen nőtt az édesítőszerek fogyasztása a magyar lakosság körében, és sokaknál a súlycsökkentés a cél. Még mindig vitatott az édesítőszerek egészségre gyakorolt hatása, és nem született egyértelmű megállapodás arról, hogyan hat az étvágyra, a glukózanyagcserére és a testsúlyra. 

7 egyszerű stratégia, ami csökkenti a cukor utáni sóvárgást

A cukor iránti vágyat is lehet csökkenteni néhány egyszerű stratégiával.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link