Valószínűleg előkelő helyen áll az újévi fogadalmak toplistáján az a terv, hogy januártól elkezdődik a fogyókúra. Aki régebb óta cipel magán súlytöbbletet, annak azért, aki csak a karácsonyi lakomák, sütihegyek okozta károkat szeretné csökkenteni, annak pedig azért. Legtöbben az ünnepek környékén még akkor sem maradnak fegyelmezettek, ha esetleg év közben azok voltak, és legyintenek, hogy jó, majd január elsejétől. Na jó, január első hetétől.

Sokan nem gondolnak abba bele, hogy mitől lesz most éppen sikeres a fogyókúra. Nem veszik figyelembe azt, hogy az étrendmódosítás és a sport mellé a megfelelő pihenés és alvás mennyisége is fontos, és alaposan hozzájárul a fogyáshoz.

Az alvás hatása a fogyásra

Érdemes megfigyelni, ki hány órát alszik egy nap. Szomorú tény, de amennyiben a javasolt 8 óra alvás nincs meg, máris egy lépéssel közelebb van az elhízás. Ha tehát bárki felismerné magát, és úgy érzi, hogy azok közé tartozik, akik újévkor megfogadják, hogy most bizony lefogynak, el kell határozni, hogy megfelelő pihenéssel is hozzájárul mostantól a fogyókúrához. Hogy miként fogsz jól aludni?

A téma szakértője, a SomnoCenter, az Alvászavar Központ gyűjtötte csokorba a legfontosabb tudnivalókat.

  • Fontos, hogy este mindenki időben nyugovóra térjen. Aki nem fekszik le időben aludni, nagyobb valószínűséggel nyúl újabb étel után, melyre normális esetben már kevésbé van szükség. Aki pedig alvás helyett késő estig filmeket néz, minden bizonnyal megéhezik, így több kalóriát visz be, ami szintén nem járul hozzá a fogyáshoz.
  • Érdemes tudni, hogy a jó alvás nemcsak pihentető, és energiával tölt fel, hanem a kalóriaégetésért is sokat tesz. A szervezet ugyanis a megfelelő pihenés után indítja be ezt a fontos folyamatot. Akik kipihentebbek, jobban alszanak, azoknál az anyagcsere is hatékonyabb, így könnyebben szabadulnak meg a súlyfeleslegtől.
  • Hasonló a helyzet a zsírégetéssel. A fogyókúra mindig azoknál működik jobban, akik kellő időt szánnak a jó alvásra. Ennek oka, hogy aki rendszeresen 8 órát alszik éjszaka, nyugodtan bevihet a szervezetébe ugyanannyi kalóriát, mint aki csak 6 órát pihent, egyértelműen az előbbinél lesz sikeresebb a fogyás. Aki kevésbé pihent, annál kevesebb zsírt éget el a szervezet.
  • A fogyással szorosan összefügg, hogy a jó alvásban részesülő emberek kevésbé hajlamosak rossz minőségű, silány élelmiszerek fogyasztására. Fáradtság esetén jellemzően több olyan ételt szerez be az ember, amely nem igazán az egészséges étkezést szolgálja, és nem is azért veszi őket, mert az illető annyira éhes lenne.
  • Aki nem alszik eleget, az többet is eszik, valószínűleg a fáradtságot kompenzálva jóformán öntudatlanul rakosgat több ételt a tányérjára, és bizony ez sem járul hozzá a hatékony fogyáshoz. A fáradt ember jóval könnyebben elcsábul, és hajlamos a túlevésre. Aki kellően pihent, azzal kevésbé fordul elő, hogy kontroll nélkül falatozik, jobban tudja szabályozni, hogy mennyi ételre is van igazából szüksége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezen szempontokat összegezve tehát megállapítható, hogy az alváshiány, a nem megfelelő mennyiségű pihenés mindenképpen hatással van a fogyásra. Érdemes ezt figyelembe venni, és az új évben nemcsak a sikeres fogyást kell megfogadni, hanem azt is, hogy ezentúl odafigyelsz a pihentető alvásra is. Ha ebben bármi akadályoz, annak ellenére, hogy megfelelő körülmények vannak a jó alváshoz, érdemes szakember véleményét kikérni.

Aki alvászavarokat tapasztal magán, mielőbb forduljon alvásspecialistához, aki nemcsak a gond okát deríti ki, de hatékony megoldást is javasol, hogy a jó alvás ezentúl valóban természetes és magától értetődő legyen, támogassa egészséget, és esetleg segítsen elérni a kívánt álomsúlyt is.

8 lefekvés előtti ital, ami égeti a zsírt

Felpörgetik az anyagcserét, kihajtják a felesleges vizet a testből, és még az éhséget is csökkentik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link