A betegségek, gyógyszerek, genetikai és hormonális okok mellett az étrend is befolyásolhatja a test vízháztartását. 

A test felvizesedésének szemmel látható tünetei vannak, ödéma alakulhat ki, akár még a lábak is bedagadhatnak, ez kezdetben a bokáknál jelentkezik, majd később a lábszáraknál is. A mozgásszegény életmód mellett bizonyos élelmiszerek is súlyosbíthatják a helyzetet.

Vízvisszatartást okozó ételek és italok

A vízvisszatartás valójában azt jelenti, hogy a test szöveteiben folyadék halmozódik fel, ami egyes testrészeknél koncentráltan jelentkezik. A vizenyő később akár belső szerveket is érintheti, így nem szabad felvállról venni, ha nem múlik el, mindenképp orvoshoz kell fordulni vele. Egyszerű módja annak, hogy leteszteld az érintettségedet, hogyha a bőrödet benyomod, marad-e utána egy lenyomat, de akár digitális testzsírmérleggel is ellenőrizhető a szervezetben lévő pangó víz mértéke. Érdemes figyelni az intő és látványos jelre, ami arra utal, hogy minden bizonnyal kevés a mozgás, és túlontúl alacsony a rostfogyasztás – egyes élelmiszerek pedig csak fokozhatják a vízvisszatartást. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Source link