Spanyolország területére ötször elférne Magyarország, nem véletlen, hogy régiók függvényében nemcsak elképesztően diverz tájakra lehet bukkanni – jó példa erre a spanyol tengerpart és a Tabernas-sivatag éles kontrasztja -, hanem különböző kulináris finomságokkal is megismerkedhetnek a látogatók.
A csodálatos mediterrán ország lakói remek egészségnek örvendenek, egy 2018-as kutatásban előrevetítették, hogy 2040-re itt lehet Japán, Szingapúr és Svájc mellett a legmagasabb az átlagéletkor, és a WHO 2022-es adatai szerint a spanyol nők elhízás tekintetében is jó mutatókkal büszkélkedhetnek.
A spanyol nők diétája
A Bloomberg 2019-es kutatásában is a világ egyik legegészségesebb országa közé sorolták Spanyolországot, melyben a várható élettartamot és különböző kockázati tényezőket, köztük az elhízás mértékét vették górcső alá. Ennek oka szakértők szerint az étrendjükben rejlik, mely nagyon hasonlít a mediterrán diétához, amit már sokadjára választottak a legegészségesebbnek mind közül.
Rendszeresen reggeliznek, felmérések szerint a napi menüjük 16-19%-át teszi ki a reggeli, ami általában valamilyen szénhidrátban gazdag fogás. Napi szinten esznek teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket, zöldségeket, olívaolajat és tejtermékeket, heti rendszerességgel halakat, baromfit, hüvelyeseket, diófélét, burgonyát, tojást, vöröst húst és egyéb húskészítményeket, és csak alkalmanként kerül sor édességek, rágcsálnivalók és édesített italok elfogyasztására.
A spanyol étkezési terv ajánlása szerint naponta 5-6-szor érdemes étkezni, kisebb adagokban. Napi 5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, hetente 2-4 alkalommal pedig hal is az asztalra kerülhet. Mérsékelt sófogyasztásra intenek, és naponta legalább 1,5 liter víz ivására.
A titkuk nem csak a kiegyensúlyozott étrendjükben rejlik. Az országban több mint 325 napig süt a nap, ami D-vitamint biztosít, mely elengedhetetlen az anyagcsere normális működéséhez, az immunvédelemhez és a karcsú alakhoz. Már az is elegendő, hogy valaki 20 percet töltsön a napon. Emellett az omega-3 zsírfogyasztás is fontos eleme a mindennapi menüjüknek, hiszen a tenger közelsége miatt könnyedén hozzájutnak a zsíros halakhoz, mint a lazac vagy a tonhal. Diétájuk javarészt friss zöldségekből áll, az egyik legfontosabb alapanyaguk a paradicsom, amit előszeretettel használnak gasztronómiájukban.
Bátran fűszereznek, oregánót, fokhagymát, rozmaringot, petrezselymet, sáfrányt, fahéjat és gyömbért is használnak, ezek mind-mind tele vannak antioxidánsokkal, melyek csökkentik a szervezetben a gyulladásokat. Vörös bort is fogyasztanak alkalomadtán, és jellemzően közösen, társaságban étkeznek, a szociális kapcsolatok pedig bizonyítottan növelik az életéveket.
Mindezek mellett kihagyhatatlan a híres spanyol sziesztázás. Egy átlagos munkanap két részre oszlik náluk, reggel 9-től délután kettőig tart az első fele, ezt követi általában egy kétórás szünet, majd visszatérnek dolgozni az emberek 4-től este 8-ig. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy stresszmentesek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradjanak. Ráadásul Új-Zéland mellett még itt vezették be a négynapos munkahetet próbaképpen, aminek szintén nagyon biztató az eredménye.
Testmozgás tekintetében is kiemelkedik az ország, a kültéri és a beltéri edzéseket is szeretik, előnyben részesítik a biciklizést és a sétálást a tömegközlekedéssel szemben. Népszerű sport náluk a foci, a kosárlabda, a tenisz, a padel, mely szintén egy ütős játék, illetve a kézilabda is.
Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Tehát étrendjük javarészt rostokban és fehérjékben gazdag fogásokból áll, ezekből mutatunk be a következőkben néhányat, amit akár otthon is elkészíthetsz.
Paella
A paella egytálétel a magával ragadó Valencia városából ered, mely híres szűk, kanyargós utcácskáiról és a több kilométeren elterülő parkjáról. Fehérjében gazdag csirke- vagy nyúlhús kell hozzá, ezenkívül fokhagyma, paradicsom, borsó, vöröshagyma, paprika és rizs, aki szeretné, még chorizo kolbászt is beleszelhet. A rostokban gazdag fogás nagyon laktató, és valójában ahány régió, annyiféleképpen készülhet, egyes helyeken a tenger gyümölcsei sem maradhatnak ki belőle. Egy tányérral belőle ebéd gyanánt garantáltan vacsoráig eltelít.
Gazpacho
A gazpacho a spanyolok hideg paradicsomlevese, ami érett, édes paradicsomból, paprikából, kígyóuborkából, vöröshagymából, fokhagymából és különböző fűszerekből áll. Amellett, hogy értékes rostokkal látja el a szervezetet, melyek támogatják az emésztést, ásványi anyagokat és vitaminokat is biztosít – és ami sokak számára ugyancsak fontos szempont, hogy nagyjából 10 perc alatt elkészül.
Tapasok
Aki már járt Spanyolországban, jól tudja, hogy lépten-nyomon kaphatóak a különleges falatkák, a tapasok. Valójában ez állhat egy kis tálka olívabogyóból, esetleg főtt krumpliból, de mézes, padlizsános tapas is készülhet, határ a csillagos ég – bármiből készülhet, ami kis adagokban is felszolgálható. Ezekre lehet egyfajta előételként is tekinteni, de nem ritkán a szeszes italok mellé fogyasztják mintegy sörkorcsolyaként. Javarészt rostokban gazdag nyers vagy hőkezelt zöldségekből áll, de fehérjében gazdag húsok vagy kis kenyérfalatok is kerülhetnek bele.
Ezért olyan karcsúak a francia nők
A francia nők diétája nem alapszik a kalóriaszámoláson, csak megválogatják, hogy miket esznek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
Source link