Tojás, zöldségek, fűszerek és némi kézügyesség – mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy elkészüljön az ízletes és kiadós koreai tojástekercs, más néven gyeran-mari.
A különleges reggeli olyan alapanyagokból áll, amik fehérjékkel és élelmi rostokkal látják el a szervezetet, támogatva az emésztést és elnyújtva a jóllakottság érzetét.
Így készül a koreai tojástekercs
Korábbi cikkünkben már fejtegettük azt, hogy mi lehet a titka a koreai nők karcsúságának, és a kulcs az életmódjukban, táplálkozásukban rejlik. Étrendjük jelentős részét fermentált élelmiszerek teszik ki, melyek remek probiotikum-források, ezek segítik kiegyensúlyozni a bélflórát, csökkentik a gyulladást és a puffadást.
Ezenkívül még a tojás is gyakran megjelenik tradicionális ételeik között, ami az egyik legjobb fehérjeforrás, egy nagyobb darabban összesen 4,8 gramm protein található. Az anyagcsere működése függ a genetikától is, de a magas fehérjetartalommal bíró élelmiszerek fogyasztása felgyorsítja a metabolizmust. Emellett bővelkedik D-vitaminban és kalciumban is, melyek együtt bizonyítottan elősegítik a fogyást. Reggeli gyanánt az egyik legjobb választást, hiszen egy 2008-as tanulmányban is kimutatták, hogy azon túlsúlyos résztvevők, akik tojást fogyasztottak a nap első étkezésekor, több kilót fogytak, mint akik szénhidrátban gazdag fogással indították a napot – történt mindez annak ellenére, hogy kalóriatartalom szempontjából nem volt különbség.
A nem mindennapi reggeli másik fő összetevői a zöldségek, amik idény szerint variálhatóak. Legyen szó bármilyen fajtáról, kiváló rostforrásnak minősülnek. Az alaprecept szerint répa, vöröshagyma, zöldhagyma és gomba kell bele, de akár sajtok, húskészítmények is belekerülhetnek. Mindenesetre kerülendőek a felvágottak, mert általában magas sótartalommal bírnak, és olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amik vízvisszatartást okozhatnak, és az egészségnek sem tesznek jót. Javasolt inkább zöldségeket belekeverni a tojásba, melyek rosttartalmuknak hála gátolhatják az elhízást, és még az emésztési folyamatokat is támogatják.
Hozzávalók
- 5 nagyobb tojás
- 1 evőkanálnyi 3,5%-os zsírtartalmú tej
- negyed teáskanálnyi ételecet
- 1 kisebb répa kockára vágva
- 1 kisebb vöröshagyma negyede kockákra vágva
- 1 szál zöldhagyma apróra vágva
- 4-5 szeletelt gombafej
- kókuszolaj
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés
A tojásokat verd fel egy mélytányérban, add hozzá a sót, a borsot, a tejet és az ecetet. Miután teljesen egynemű lett, egy fémszűrőn csurgasd át a keveréket, hogy kiszűrd belőle a nagyobb darabokat. Egy teáskanálnyi kókuszolajon pirítsd meg a zöldségeket és a gombát egy serpenyőben, szórd meg sóval, borssal. 4-5 perc után vedd le a tűzről, és várd meg, míg langyosra hűlnek a zöldségek, majd add hozzá a tojásos elegyhez.
Ezután egy teáskanálnyi kókuszolajon a keverék egyharmadát kezdd el melegíteni, figyelj arra, hogy alaposan oszlasd el a serpenyőn. Amikor már a tojás összeállt, nagyjából 3-4 perc elteltével egy konyhai spatulával vagy fordítókanállal kezdd el felhengergetni a rántottát egészen addig, míg nagyjából 75%-ban feltekerted. Ha kell, adj hozzá még egy kis olajat, majd a tálkában lévő zöldséges tojáskeverék felét öntsd az üres helyre, és oszlasd el rajta. Amikor már a tojás megsült, akkor ismét hengergesd fel az előbb részletezett módon. Végezetül add hozzá a maradék tojást is, 2-3 percig süsd, majd ezt is tekerd fel, ezúttal végig. Ezután még a tekercsnek az oldalait is pirítsd 1-2 percig. Vedd ki a hengert, majd amikor már kicsit kihűlt, vágd fel kétujjnyi vastagságú darabokra. Ha maradt, elteheted későbbre, a hűtőben 2-3 napig eláll.
8 étel, amitől nagyon vizesedik a test
Bizonyos ételek vízvisszatartást okozhatnak, fogyasztásukat érdemes minimálisra csökkenteni.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
Source link