A máriatövis, Silybum marianum, egy kétezer éve használatos gyógynövény, főleg epe- és májvédő hatásai miatt alkalmazzák. Jellegzetes lila fészekvirágzatáról ismerhető fel.

Áldásos tulajdonságait a benne lévő gyulladásgátló anyagoknak és antioxidánsoknak köszönheti, de kiemelendő szilimarintartalma is, mely értékes vegyület szintén segít az egészségmegőrzésben.

A máriatövis hatása a fogyásra

Védi a májat

A szilimarin nevű flavonoidnak hála bizonyított májvédő hatása, a szervet a méregtelenítésben is segíti. Fokozza a májsejtek regenerációját, és gátolja, hogy toxinok kapcsolódjanak hozzájuk – mindezt olyannyira, hogy még a zsírmáj tüneteit is képes enyhíteni. A zsírmáj kialakulása hastájéki hízással, puffadással jár, de akár tünetmentesen is jelen lehet. 

Stabilizálja a vércukorszintet

Egy 2014-es kutatás szerint a máriatövis-kivonat befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét is. A vizsgálat során észrevették, hogy azok az alanyok, akik szedték a kivonatot, kevésbé számoltak be szénhidrát, cukor utáni sóvárgásról, mint azok, akik nem szedték. Ez köszönhető annak, hogy elősegíti, hogy a sejtek feldolgozzák a vércukrot, így nem emelkedik meg hirtelen a szintje, amit ugyanilyen gyorsaságú zuhanás követne.

Gátolja az elhízást

Egy 2020-ban végzett kutatásból az derült ki, hogy még az elhízást is gátolhatja ez a gyógynövény. A kísérlet alatt máriatövis-kivonatot adtak elhízott egereknek, egy másik csoportjuknak pedig nem. Mindegyik rágcsáló ugyanolyan étrenden élt, egyedül a kivonat különbözött. Észrevették, hogy azok, akik eszik a gyógynövényt, átlagosan a súlyuk 5%-át elvesztették, míg a kontrollcsoport egerei továbbra is csak híztak. 

Az eredmény nagyon ígéretes, de sajnos még nem áll rendelkezésre elég bizonyíték a máriatövis fogyást segítő hatásáról, további kutatások szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu 3 kötetében 162 olyan mentes és kipróbált recept található, melyek közül kompromisszumok nélkül válogathatnak étrendváltók, reformerek, IR-diétát követők és kíváncsiak egyaránt. 

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Akár kapszula, tabletta vagy tea formájában is fogyasztható, érdemes elolvasni a pontos adagolási útmutatót, de a kutatások szerint naponta 3-szor 420 mg belőle nem okoz problémát. Kúraszerű alkalmazása előtt érdemes kikérdezni a kezelőorvos véleményét, mert egyeseknél keresztallergiát okozhat.

Ez a 8 legjobb májvédő ital

Ezek az italok védik a májat, elősegítik a méregtelenítést, hatóanyagaiknak hála még a fogyást is gyorsítják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link