A xenoösztrogének a xenohormonok közé tartoznak, amik ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyaránt ismert természetes és mesterséges formájuk is, utóbbi széles körben fordul elő különböző készítményekben, élelmiszerekben.

Mind az állatokra, mind az emberekre káros hatással bírnak. Zsírraktározásra ösztönzik a szervezetet, hiszen megváltoztatják az endokrin rendszer funkcióit, terhelik a májat, különböző szaporítószervi problémát is okozhatnak, sőt, még az emlőrák kockázatát is növelik.

Körbevesznek a xenoösztrogének

A közelmúltban gyártott új, több mint 100 ezer vegyianyagnak a 99 százaléka alulszabályozott az Európai Bizottság saját bevallása szerint, és a xenoösztrogének is ezek közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy anélkül tették ki az anyagok hatásainak az embereket és az állatokat, hogy elegendő információt szereztek volna a hosszútávú hatásaikról – a 2020 októberében közzétett stratégiájukban kifejtették, hogy a jövőben ez változni fog, a cél az úgynevezett „nulla szennyezés” elérése.

A xenoösztrogének ösztrogéndominanciát okozhatnak a szervezetben, azaz felborítják az androgén hormonok és az ösztrogén arányát. Az ösztrogéndominancia jellegzetes tünetei a hangulatingadozások, a libidócsökkenés és a hajhullás mellett a fáradékonyság, az anyagcsere lelassulása, a vízvisszatartás és az elhízás is. Utóbbi főleg comb, csípő és hasi tájékon történő zsírlerakódás formájában mutatkozik meg. Ráadásul, hogyha már bekövetkezett az elhízás, az csak tovább ront a helyzeten, hiszen a zsírszövet ösztrogént választ ki. 

A hormonháztartás felborulása a máj károsodását is okozhatja, amit egy 2017-es, átfogó kutatásban is bizonyítottak. Az ösztrogén metabolizmusa főként a májban történik, tehát a máj veszi fel elsődlegesen az ösztrogént, és alakítja át különböző metabolitokká, azaz anyagcserében részt vevő, vagy annak folyamán keletkező anyagokká. A májproblémák eleve rontják az ösztrogén biotranszformálódását, ami növeli az ösztrogénszintet. Ez a folyamat egy ördögi kör része, hiszen maga az ösztrogéndominancia káros hatással van a máj működésére.

Ha bebizonyosodott a diagnózis, az első és a legfontosabb lépés a testtömeg csökkentése egészéges, kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással. Az alább felsorolt xenoösztrogént tartalmazó élelmiszerekkel és gyártmányokkal való érintkezést is érdemes a minimálisra csökkenteni, illetve fontos odafigyelni a csomagoláson jelzett összetevőkre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Xenoösztrogének mint hatóanyagok

 • A műanyaglágyítók difenilalkánok csoportjába tartozó biszfenol, köztük is a leggyakoribb a BPA, amit műanyag flakonok, vásárlási bizonylatok gyártásánál használnak.
 • A parabének, amik tartósítószerként funkcionálnak a gyógyszer-, illetve élelmiszeriparban.
 • A dioxinok, amikkel ugyan hazánkban nem, de egyes országokban a fapép fehérítését végzik a cellulóz- és papíriparban. Takarmányokban is előfordulhat a dioxinszennyeződés, amit Magyarországon szigorúan ellenőriznek.
 • A DDT, azaz diklór-difenil-triklóretán, ami rovarméreg. Egykor széles körben használták, mára már többek között Magyarországon is betiltották az 1960-as évek végére, de olyan mértékű szennyeződést okozott főleg a talajban és a vizekben, ami a mai napig érződik. A DDT és bomlástermékei a leggyakoribb idegenanyagok a tehéntejben és disznózsírban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata szerint.
 • Az organoklorinok, azaz szerves klórvegyületek, melyek a levegő porszemcséihez kapcsolódnak, és belélegzés útján kerülnek a szervezetbe. 
 • Az atrazin gyomirtószer.
 • Az endoszulfán, ami rovarölő szerekben található meg, ez a legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyag.
 • A PBB-k, azaz a polibrómozott bifenilek, amik égésgátlók, különböző textilekben, háztartási gépekben, tévékben és számítógépekben használják.
 • A PCB-k, azaz a poliklórozott bifenilek, amiket többek között kenőanyagokként, festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban használnak.
 • A ftalátok, amiket padlóburkolatok, falburkolatok és intravénás tasakok gyártásához használnak.
 • A nem organikus élelmiszerekben található butil-hidroxianizol, más néven BHA vagy E320. Azért felelős, hogy ne romoljon az élelmiszerek íze és a színe. 
 • A sztearalkónium-klorid, ami kozmetikumokban, hajápolószerekben található meg.
GettyImages-1166662291

Ahogy korábban említettük, természetes formában is megtalálható, fitoösztrogénnek hívják, és többek között a szójababban és a komlóban tűnik fel. Ebben az állapotában is felboríthatja a hormonháztartást, de ezzel szemben menopauza idején segíthet enyhíteni a változókorral járó, kellemetlen tüneteket.

Mivel a xenoösztrogének már szinte kiirthatatlanul körbevesznek minket, érdemes tudatos vásárlással minimalizálni a velük való érintkezést.

Ez is érdekes: erőlködés nélkül szabadítanak meg a hasi zsírtól ezek a módszerek

Sokan szenvednek a hasi zsírtól, amitől valóban nehéz megszabadulni, viszont egyáltalán nem lehetetlen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link