A sertéssült ünnepi fogásnak sem utolsó, ráadásul kiadós, így szilveszterre is tervezhetsz vele. Talán a zsírosabb tarjából a legfinomabb, de készítheted lapockából és karajból is. Érdemes hosszabb ideig pácolni, hogy a húst minél jobban átjárják a fűszerek, és omlós legyen. A különféle zöldségek köretnek is kiválóak.
A húst mosd meg, törölgesd szárazra, és a zöldségeket is tisztítsd meg. Egy kis tálban keverd össze a mustárt, az olajat, az átpréselt fokhagymát, a sót és a borsot. Kend be vele a sertést, fedd le, és tedd a hűtőbe legalább egy-két órára, még jobb, ha egy éjszakán át pihenteted.
Másnap helyezd át a húst egy tepsibe vagy sütőtálba, önts alá kevés vizet, és rakd köré a zöldségeket. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül két órát. Félidőben fordítsd át a húst, és locsolgasd meg a saját szaftjával. Amikor a sertés már puha, könnyen beleszalad egy hegyes kés, vedd le a fóliát, és pirítsd meg.
Source link