Az egyszerű palóc krumplilaskához semmi különleges hozzávalóra nincs szükség: csak krumpliból, lisztből és egy kis sóból áll. Az így elkészült lepényeket fogyaszthatod húsok mellé, megtöltheted édes vagy sós töltelékkel, de a gyerekeknek lehet, hogy önmagában falatozva fog ízleni a legjobban.

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és tedd fel főni enyhén sós vízben. Ha kész, szűrd le, sózd meg, még melegen törd át, és nagyjából fél óra alatt hagyd kihűlni. Ekkor adagolj bele annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj. Az összedolgozott tésztát sodord henger alakúra, és vágd ötcentis darabokra. Mindegyik darabot nyújtsd ki kör alakúra, és lehetőleg vaslapon, vagy ha erre nincs mód, egy tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül oldalanként egy-két perc alatt süsd meg őket. Tálalhatod olvasztott vajjal vagy zsírral megkenve, tejföllel és porcukorral, hússal vagy zöldségekkel megtöltve.





Source link