A sütőben sült polenta egyszerű, házias fogás, ami pirított gombával a tetején kiadós, és olcsón elkészíthető. A polentát a magyar konyha is régóta ismeri, Erdélyben puliszka néven a mai napig a legnépszerűbb ételek egyike, amit önálló fogásként juhtúróval vagy sült húsok mellé köretként is szívesen fogyasztanak.

A polenta elkészítésével kezdj. A vizet sózd meg, és egy kisebb lábosban tedd fel főni. Amikor gyöngyözni kezd, vedd a lángot kisebbre, és kanalanként, folyamatosan kevergetve adagold bele a kukoricadarát. Add hozzá a borsot és a fokhagymaport, és folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, egyengesd el sütőpapírral kibélelt tepsiben, és kicsit hagyd szikkadni.

 

Amíg a polenta pihen, a gombát szeleteld fel. Egy serpenyőben olvaszd össze a vajat az olajjal, erre helyezd a gombaszeleteket. Sózd, borsozd, szórd meg fokhagymaporral és szárított petrezselyemmel, és fedő alatt párold puhára. Nagyjából tíz perc kell neki, hogy megpuhuljon, ekkor vedd le a fedőt a tetejéről, tekerd a lángot egy kicsit nagyobbra, forrald el alóla az összes folyadékot, amit engedett, és pirítsd meg.

 

Amíg a gomba párolódik, a polenta tetejét kend meg olajjal, és told 200 fokos sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kap. Tálaláskor szeld hasábokra, és mindegyik adag tetejére kanalazz a gombából.





Source link