A cassoulet, vagyis a francia babos egytál sokféle változatban ismert. Használnak hozzá kacsát, libát is, de ha egyszerűbben szeretnéd, csirkecombból is készítheted. A sólettől eltérően ebből kihagyhatatlan a füstölt szalonna és a kolbász is.

A babot előző este áztasd be. A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, dörzsöld be sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, és pihentesd a hűtőben egy-két órát vagy akár egy éjszakát is.

Másnap a szalonnát kockázd fel, és a kacsazsírral együtt pirítsd le. Nem kell, hogy teljesen kiolvadjon. A szalonnadarabokat szűrőlapáttal szedd ki, a visszamarad zsíron pedig pirítsd körbe a csirkecombok minden oldalát. 

Amíg a szalonna és a csirke készül, a kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc elteltével húzd le a bőrét, a húsát karikázd fel. Ugyanabban a zsiradékban, amelyben a csirke sült, a kolbászdarabokat is pirítsd meg.

A hagymát negyedeld fel.

Egy mély tepsiben vagy cserépedényben helyezd el a szalonnát, a kolbászt és a sült csirkét. Add hozzá a leszűrt babot, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a hagymát. Locsold meg a szafttal, öntsd fel alaplével és vörösborral, fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval és borssal. Még jobb, ha friss zöldfűszereket használsz hozzá, ebben az esetben kösd csokorba őket, és így tedd a tálba. Fedd le, és 150 fokon 3 óra alatt süsd az egészet puhára.

Source link