Ne csak újévkor egyél füstölt húsos lencselevest! Sárgarépával és tejföllel tálalva az év bármelyik napján az asztalra kerülhet, hiszen finom, laktató, és kevés vele a munka. A legfinomabb ízek elérése érdekében karamellizált cukros alapon készítsd el.

A lencsét elkészítés előtti estén áztasd be. A füstölt húst egy óra alatt főzd ki. A levét tartsd meg.

 

Egy száraz lábosban negyedóra alatt olvaszd karamellszínűre a cukrot. Húzd le a tűzről, add hozzá a felaprított hagymát és kevés olajat. A répát pucold meg és szeleteld fel, a lencsét szűrd le, és ezeket is add a cukorhoz. Forgasd össze, és öntsd fel a füstölt hús főzőlevével. Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel, és 20-30 perc alatt főzd a lencsét és a répát puhára.

 

Amikor megfőtt, készítsd el a rántást. Ehhez egy kevés olajon pirítsd meg a lisztet, majd húzd le a tűzről az edényt, és keverd el pirospaprikával. Öntsd fel fél deci vízzel, tedd vissza a lángra, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor csorgasd a leveshez, és így főzd még néhány percig. Ízesítsd ízlés szerint citromlével, végül pakold bele vissza a feldarabolt húst.

Aki szereti, tálaláskor tejfölt is adhat hozzá.





Source link