Sok családban nincs karácsony vagy újév füstölt húsos töltött káposzta nélkül. Hamisítatlan téli fogás, hiszen tele van C-vitaminnal, ha pedig elég hideg van, az erkélyen is jól érzi magát néhány napig, sőt ettől csak jobb lesz.
A rizst nagyjából negyedóra alatt főzd félpuhára.
A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Amikor már megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsiradékon pedig párold üvegesre az apróra vágott hagymát.
A töltelékhez a darált húst óvatosan sózd meg, add hozzá a kisült szalonnapörcöket, a puhára párolt hagyma felét, ízesítsd borssal, pirospaprikával, majoránnával, köménymaggal és három gerezd zúzott fokhagymával. Add hozzá a rizst, üsd bele a tojásokat, és gyúrd össze.
A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, mosd át. A levelek vastag ereit vágd ki. Minden levél közepébe tegyél egy adag darált húsos masszát, tekerd fel, a végeit pedig hajtsd be, hogy főzés közben ne nyíljanak ki. Ha a töltés után még maradt hús, formálj belőlük gombócokat.
A fazékban maradt hagymát keverd el egy kevés pirospaprikával és a visszamaradt három gerezd fokhagymával. Tegyél rá egy réteg felszeletelt füstölt tarját és egy-két babérlevelet, azt fedd be káposztával, és jöhet egy réteg hús akár a káposztalevelekbe töltve, akár önmagában. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Öntsd fel vízzel, tedd fel a tűzre, és kis lángon rotyogtasd két és fél-három órát. Amikor kész, lisztből és tejfölből készíts habarást, adj hozzá néhány evőkanállal a főzőléből is, és ezzel sűrítsd be a töltött káposztát.
Source link