Szülinapokra vagy egyéb ünnepi alkalmakra tökéletes választás az emeletes vaníliás süti. A krémből, amelyet a lapok közé kensz, a torta felszínére is juttathatsz. Tortaformában igazán elegáns, de tepsiben is nyugodtan elkészítheted.

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A tojássárgákat keverd jó habosra a cukorral és a vajjal. A sütőporral elkevert lisztet szitáld a cukros tojáshoz, majd óvatosan forgasd bele a tojásfehérjét is. Oszd a tésztát három adagra, és sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában 180 fokon nagyjából 15 perc alatt süsd ki őket. A kisült lapokat tedd deszkára, és hagyd kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat habosítsd ki a cukorral, a keményítővel, két evőkanál tejjel, majd add hozzá a vaníliaaromát. A maradék tejet forrald fel, add hozzá a cukros tojássárgát, és kis lángon kevergesd kézi habverővel két-három percig, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és add hozzá a felkockázott hideg vajat.

Amikor a krém is teljesen kihűlt, oszd három részre. Az egyik adaggal kend meg az egyik piskótalapot, helyezz rá egy következő lapot, azt is kend le, majd fedd be a harmadik lappal. A kimaradt krémet oszd el a süti tetején.





Source link