Újévkor szinte minden családban kerül lencse az asztalra. A babona szerint minél többet fogyaszt belőle valaki, annál gazdagabb és szerencsésebb lesz. A főzelék laktató és ízletes, főleg, ha valamilyen füstölt finomság is kerül bele. Ha teheted, füstölt hús levében főzd. Ne lepődj meg, a lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben. Fontos továbbá, hogy csak a végén dobj hozzá sót, borsot, mert a kolbász és a főzőlé is elég fűszeres. Érdemes előre elkészíteni, ugyanis a főzelék csak finomabb lesz, ha áll egy kicsit.
A lencsét válogasd át, mosd meg, és áztasd valamivel több hideg vízbe, mint amennyi ellepi. Hagyd állni legalább két-három órát, ezt követően pedig ismét öblítsd át.
Rakd egy lábosba a lencsét, tedd hozzá a füstölt kolbászt, a vöröshagymát, öntsd fel annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, és rakd hozzá a babérleveleket.
Közepes lángon főzd puhára körülbelül 30-40 perc alatt.
A rántáshoz a zsírt olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg zsemleszínű lesz. A tűzről lehúzva rakd hozzá a zúzott fokhagymát, és szórd hozzá a fűszerpaprikát. Tégy hozzá két merőkanállal a főzőléből, és öntsd a lencséhez, közben kevergesd. Ízesítsd mustárral, és az egészet forrald össze. Kóstold meg, ha kell, ízesítsd sóval, borssal. Végül keverd hozzá a tejfölt.
Source link