A vajas pogácsa akkor lesz az igazi, ha a hajtogatott tésztát van időd egy éjszakát a hűtőben pihentetni, és csak utána szaggatod ki. Ha ez nem megoldható, három-négy óra is elég lesz neki. A kelt tészta hozzávalóit időben vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek felhasználáskor.

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. 

A lisztet szitáld át, és morzsold el a felkockázott puha vajjal. Add hozzá a sót, a tojást és az élesztős tejet, dolgozd ki, majd nyújts belőle egy téglalapot. Ezután hajtsd be a következő módon: az alját hajtsd fel kétharmadig, erre hajtsd a tetejét, a jobb oldalát is hajtsd be, erre pedig a bal oldalt. Takard le, és pihentesd egy órát.

A pihentetési idő leteltével nyújtsd ki a tésztát, és ismételd meg a hajtogatást. Az így kapott négyzetet letakarva a hűtőben pihentesd legalább három-négy óra hosszat, de még jobb, ha egy egész éjszakát.

Másnap újra nyújtsd ki, és szaggass belőle pogácsákat. Helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és újra pihentesd egy órát. Amikor ez az idő is letelt, kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg sajttal, és told 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg szép színt kapnak.

Source link