Ha sertéskarajt készítesz ebédre, ne dobd ki a csontját, inkább készíts belőle orjalevest! A sokféle zöldség belefő a levesbe, így a vitamintartalmuk sem vész kárba. Lassan, gyöngyöztetve rotyogtasd a tűzhelyen, hogy a különböző ízeknek legyen idejük összefőni benne.

A csontot tedd fel főni három liter hideg, sós vízben. Amikor felforrt, azonnal vedd a lángot kicsire, és így kezdd gyöngyöztetni. A keletkező habot szedd le róla.

Közben a zöldségeket tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra. Nagyjából egy óra főzés után add a csonthoz őket a megpucolt, de egészben hagyott hagymával és fokhagymagerezdekkel együtt. Add hozzá a babérlevelet, a zellerzöldet, a borsot és a szerecsendiót, és továbbra is lassú tűzön, fedő nélkül főzd az egészet addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a leves szép sárga színt vesz fel. Ez nagyjából még 2-2,5 óra.

A főzési idő végén zárd el a leves alatt a lángot, és tíz percig hagyd ülepedni. Ezután szűrd át, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Ha tésztát szeretnél belefőzni, azt is most teheted meg. A zöldségeket külön tálon kínáld a leves mellé.





Source link