Egyre drágább a péksüti, ezért érdemes otthon megsütni a krumplis zsemlét. A mennyei darabokat akár önmagukban, langyosan is falatozhatod, de érdemes belőlük félretenni, hogy másnap is legyen reggelire vagy tízóraiszendvicsnek való.

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és főzd puhára. Ha kész, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Langyos vízbe keverj el egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a sót, az áttört krumplit, a tojást, a felkockázott puha vajat, végül az élesztős tejet, és alaposan dagaszd ki. Amikor már sima, és az edény falától elválik, takard le, és meleg helyen keleszd két órát. A kelesztési idő végén lisztezett deszkán gyúrd át, és oszd nyolc vagy kilenc egyenlő bucira. 

A kenéshez használt vajat olvaszd fel, vékonyan kenj ki vele egy tepsit, és ültesd bele a bucikat. Kend meg őket a maradék olvasztott vajjal. Újra takard le őket, és keleszd további egy órát, majd told a tepsit 180 fokos sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd a zsemléket aranyszínűre. Sütés közben lehet, hogy összenőnek, de ez nem baj. Hagyd őket legalább langyosra hűlni, és utána fogyaszd, de másnap is bőven finomak még.

 

Source link