Sok családban készítik a karácsonyi halászlevet szekszárdi módra. Ez a változat pontyból készül, az alapja pedig a sűrűre főzött alaplé. Ezt a levet boltban is megvásárolhatod, így jóval rövidebb idő alatt készen lesz a leves, de ha van időd, érdemes inkább otthon elkészítened, mert valódi munka nem igazán van vele, csak meg kell várni, amíg kifő.

A pontyot tisztítsd meg a pikkelyeitől, távolítsd el a belsőségeket és a kopoltyút. A fejét, az úszóit és a farkát vágd le, és a nagyobb csontokkal együtt tedd egy fazékba. Öntsd fel két liter vízzel, karikázz bele egy krumplit, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd két órát, amíg ragacsos, sűrű masszává válik. Ekkor szitán passzírozd át.

A ponty testét közben szeld patkókra, milliméterenként irdald be, hogy a szálkák összeroncsolódjanak, és sózd be. Az átpasszírozott, tiszta lébe tegyél pirospaprikát, pakold bele a halpatkókat, és nyolc-tíz perc alatt főzd őket puhára. Ha készen vannak, szedd szűrőlapáttal egy tányérra.

A tésztához a lisztet gyúrd össze a tojásokkal. Ha túl kemény lenne, óvatosan egy kevés vízzel lágyíthatod. Pihentesd a hűtőben egy órát, majd nyújtsd ki, szeld metéltekre, és a leszűrt halászlében főzd ki őket nagyjából öt perc alatt. Tálaláskor a halat visszateheted az edénybe, de külön tálon is kínálhatod őket.

Source link