A húst tedd fel főni bő két liter vízben. Adj hozzá egy evőkanál sót, és előbb tedd közepes lángra, majd amikor elkezd gyöngyözni, vedd a lángot kicsire, és így főzd. Másfél óra elteltével add hozzá a zöldségeket: a megpucolt, egészben hagyott hagymát és fokhagymagerezdeket, a meghámozott és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert. Ízesítsd borssal, szerecsendióval, és dobd hozzá az egészben hagyott zellerzöldet. Főzd további másfél-két órát.

Közben állítsd össze a húsgombócokat. Tedd a darált húst egy tálba, add hozzá a tojást, a reszelt hagymát, az apróra vágott mentát és petrezselymet, sót és borsot. Gyúrd jól össze, és formázz belőle gombócokat. Forró vízben – ne a húslevesben – főzd ki őket nagyjából fél óra alatt. Ha készen vannak, szűrd le őket.

Ha a leves megfőtt, húzd le a tűzről, várj tíz percet, hogy a zavarossága leülepedjen, majd szűrd át. A tiszta levesbe dobd bele a lestyánt, a felaprított kaprot, és főzd ki benne 2-3 perc alatt a cérnametéltet. A végén pakold bele a húsgombócokat és ízlés szerint a zöldségeket.

A kifőtt leveshúsból csodás táfelspicc készülhet.





Source link