A szlovén bableves, vagyis a jota igazi kiadós fogás, ami után másodikra már nem is lesz szükség. A bab, a kolbász, a krumpli és a savanyú káposzta mennyei egyveleget alkotnak együtt. Tálald ropogós, friss kenyérrel.

A hozzávalókat készítsd elő. A krumplit hámozd meg, és vágd kockákra, a hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A kolbászt tíz percre áztasd hideg vízbe, majd húzd le a héját, és vágd karikákra. A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak érzed, mosd át.

A hagymát olajon párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát is, és így pirítsd egy-két percig. Ezután húzd le a tűzről. Keverd a hagymás alaphoz a pirospaprikát, az őrölt köményt és a borsot, majd forgasd bele a krumplit is. A babkonzervet levével együtt öntsd a krumplihoz. Add hozzá a káposztát is, öntsd fel vízzel, sózd meg, tedd bele a babérleveleket, és forrástól számítva fél óra alatt kis lángon főzd össze az egészet. Félidőben jöhet bele a kolbász is. A sózással vigyázz, folyamatosan kóstolgasd, mert a kolbász is sós. A végén szórd meg aprított petrezselyemmel. Tálald friss kenyérrel.





Source link