A füstölt hús levében puhuló lencsekrémleves tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. A lencsét előző nap áztasd be, hogy hamar megfőjön. Ha nem ragaszkodsz a húsos leveshez, és van a mélyhűtődben eltéve füstölt lé, a tarja főzési idejét is megspórolhatod.
A lencsét előző este áztasd be háromszoros mennyiségű vízben. Másnap a füstölt tarját annyi vízzel tedd fel főni, amennyi ellepi, és másfél óra alatt főzd puhára. Ha kész, a húst szedd ki, de a levét tartsd meg. A hagymát vágd kockákra, és olajon párold üvegesre. Ha már puha, add hozzá a felaprított fokhagymát, a sárgarépát és a zellert pucold meg, és a hagymán pirítsd meg őket. Add hozzá a lecsepegtetett lencsét és a megpucolt, felkockázott krumplit, öntsd fel annyi füstölt lével, amennyi jól ellepi, ízesítsd borssal és babérlevéllel, és nagyjából fél óra alatt főzd az egészet puhára. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt lé nem elég sós. Amikor már minden megfőtt, turmixold össze botmixerrel vagy turmixgépben. Öntsd vissza a lábosba, kanalazd hozzá a tejfölt, és forralj rajta még egyet. A felkockázott füstölt tarjával és házi krutonnal tálald. Ha nem használtad fel a hús összes főzővizét, fagyaszd le későbbi alkalomra.
Source link