A nyírségi krumplis strudli egyszerű, olcsó és abbahagyhatatlan. Készülhet uzsonnára, de akár ebédre is egy tartalmas leves után második fogásnak. A tésztába eredetileg aludttejet szoktak keverni, amit te is elkészíthetsz otthon, de ha úgy könnyebb, használhatsz hozzá savanykás joghurtot vagy kefirt is.

A krumplit héjában főzd meg, mérettől függően 30-45 perc alatt. Ha kész, tedd hideg vízbe. Amikor már kézbe tudod venni, hámozd meg, törd össze, és így hagyd teljesen kihűlni.

Amíg a krumpli fő, állítsd össze a tésztát. A lisztet szitáld át és sózd meg. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre. Add hozzá a zsírt, az aludttejet, kefirt vagy joghurtot, gyúrj belőle sima tésztát, és folpackba csavarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.

Az összetört krumplit sózd, borsozd, add hozzá a tojásfehérjét, és annyi tejfölt, hogy krumplipüré-állagú masszát kapj.

A tésztát nyújtsd ki kör alakúra. Az egyik felére egymástól egyenlő távolságra kanállal halmozz adagokat a krumpliból. Borítsd rá a tészta másik felét, és derelyevágóval szeleteld fel. A szélüket nyomkodd le, hogy ne nyíljanak ki, és forró olajban, oldalanként néhány perc alatt süsd őket pirosra. A kész strudlikat szűrőlapáttal szedd ki, és papírtörlőn szárítsd fel róluk a fölösleges zsiradékot.

Source link