A vajas gyúrt tésztából készült lekváros kiflik tésztájába a régi háziasszonyok szívesen tettek egy evőkanál ecetet. A tészta így sokkal könnyebben kezelhető, jobban nyújtható. Ugyanezt a receptet elkészítheted lekvár nélkül, a tetejét szezámmaggal megszórva is.

A lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Az ecetet keverd el a vízzel, adagold a vajas liszthez, és gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, kend meg a felületét puha vajjal, és tekerd fel, mint a palacsintát. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább egy-két órát, de akár egy egész éjszakát is.

A pihentetési idő leteltével a rudat vágd két darabba. Az egyiket nyújtsd ki 3-4 milliméter vastag körré, és vágj belőle nyolc cikket. Mindegyik közepébe tegyél egy darabka lekvárt, tekerd fel, és pakold sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ugyanezt a műveletet ismételd meg a másik darab tésztával is. Told a kifliket 200 fokos sütőbe húsz percre, amíg szép színt kapnak. A sütés végén még melegen forgasd őket porcukorba vagy vaníliás cukorba.

Source link