A legfinomabb, remegős kocsonyához úgynevezett kocsonyahúst kell használni, amely a disznó körmét, fülét, farkát és bőrét jelenti. Ezek teszik lehetővé az alvadást. Lehet zöldségeket is belefőzni, de ha csak fokhagymát használsz hozzá, úgy is tökéletes lesz.

A húsokat, ha nem konyhakészen vásárolod, nagyon alaposan tisztítsd meg, hogy semmi szőr, serte ne maradjon rajta. Tedd egy fazékba, öntsd fel vízzel, és kezdd el abálni. Ez azt jelenti, hogy nem forralod, hanem 95 fokos vízben lassan gyöngyözteted. Így oldódik ki belőle a kocsonyásodást okozó anyag. Az elején a keletkező habot halászd le róla. Ne fedd le. Egy óra múlva sózd meg. Nagyjából négy óra gyöngyözés után, amikor a hús a csontokról már leválik, add hozzá az egészben hagyott hagymát, a gerezdekre szedett fokhagymát, a megtisztított, felaprított zöldségeket, és így abáld további egy órán keresztül. A hagymáról és a fokhagymáról nem kell lehúzni a héját.

Öt óra elteltével zárd el alatta a lángot, és pihentesd tíz percig, hogy a zsír feljöjjön a tetejére. Ezt kanállal szedd le. Halászd ki belőle a húsokat és a zöldségeket, és oszd el őket tányérokban. A levet sűrű szitán szűrd le, hogy ne maradjon benne semmi üledék, és kanalazd a tálakban pihenő húsokra és zöldségekre. Két-három óra alatt megdermed, ekkor szórd meg pirospaprikával.

Source link