A lyoni fánk – más néven bugne vagy bigné – a mi csörögénkre emlékeztető, olajban kisütött, ropogós, édes csoda. Különleges ízét a tésztájába öntött szörp adja.
A liszthez add hozzá a cukrot, a tojást, a felkockázott vajat, a mézet, a gyümölcsszörpöt, végül a langyos tejben elkevert élesztőt. Dolgozd jól össze, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, és derelyevágóval szaggass belőle négyzeteket. Mindegyik darab közepébe ejts egy kisebb bemetszést, és ezen húzd át a négyzet egyik sarkát. Forró olajban oldalanként egy-egy perc alatt süsd őket ropogósra. Ha készen vannak, szűrőlapáttal szedd ki, és papírtörlőn szárítsd meg a darabokat. Tálald őket lekvárral és porcukorral.
Source link