A mák a bőséget, a gazdagságot jelképezi már hosszú évszázadok óta. Sőt, úgy tartják, egészséget és vidámságot is csempészhetünk az életünkbe az apró szemekkel, ha az év első napján eszünk belőle. A rétes pedig, mivel nyújtott tésztáról van szó, arra utal, hogy a jövőben a szerencsénk is ilyen hosszúra nyúlik majd. Így a mákos rétessel duplán jól járunk. Ha szeretnéd feldobni a tölteléket, mazsolát vagy meggyet is keverhetsz bele. 

A töltelékhez a mákot és a porcukrot keverd össze két deci tejjel, és forrald fel. Főzd körülbelül öt percig. Végül add hozzá a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, és várd meg, míg kihűl. 

Közben a réteslapokat vedd ketté, és négyesével terítsd egy nedves konyharuhára. Mindegyiket kend meg olajjal. Kanalazd rá a töltelék felét, majd a lapok szélét hajtsd be, és a konyharuha segítségével tekerd fel.  

Kend meg a tetejét olajjal, majd rakd a rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék tésztalapokkal is hasonlóan járj el. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20-25 perc alatt. Várd meg, míg kihűl, akkor szeleteld csak fel. 





Source link