Igazi őszi édesség a vajas tésztából készülő szőlős piskóta. Olyan színű szőlőből készítheted, amilyen éppen van otthon, sőt, ugyanez a recept működik bármilyen más gyümölccsel, befőttel is.

A szőlőt mosd meg alaposan, és a szemeket tépkedd le a fürtről. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Amikor már összeállt, adagold bele a cukor felét, és így verd tovább fényesre. A cukor másik felét keverd habosra a vajjal, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Adagold ezt is a tojásfehérjéhez, végül szitáld bele a lisztet, add hozzá a rumot, és fakanállal keverd óvatosan el. Simítsd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, szórd meg szőlőszemekkel, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 45 percre, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta. Tálaláskor a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.





Source link