A teljes kiőrlésű házi tésztát nagyon hasonlóan kell készíteni, mint a hagyományos változatot, de itt fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt használj. A kétféle lisztet akár vegyítheted is, így nem lesz olyan intenzív az íze, de az értékes rostok így is megmaradnak benne.
A lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, ebbe üsd a tojásokat. Először morzsold össze a liszttel, majd gyúrj belőle egyenletes, sima tésztát. Letakarva pihentesd legalább fél órát.
A pihentetési idő végeztével lisztezett deszkán nyújtsd egészen vékonyra. Ezt megteheted géppel, de egyszerű nyújtófával is menni fog. A kinyújtott, vékony tésztát terítsd tiszta terítőre, konyharuhára, és hagyd szikkadni legalább fél órát. Amikor a felszíne már nem ragacsos, tedd vissza a deszkára, és vágd metéltre vagy kockára attól függően, mit szeretnél készíteni belőle.
A levágott tésztát lobogva forró, sós vízben főzd ki. A főzési ideje rövidebb lesz, mint a száraztésztáé: miután feljött a víz felszínére, egy-két perc múlva készen van. Ekkor szűrd le. A lábosban hevíts kevés olajat, és ezen forgasd át a tésztát.
Tálald tetszőleges feltéttel: krumplival, túróval, mákkal, dióval vagy grízzel.
Source link