A cigánykenyér – vagy más néven a bodag – egyszerű kelt tésztából készül. Használhatsz hozzá sertés- vagy libazsírt, amit jobban szeretsz. A zsírból a megadott mennyiség folyékony állapotban mérve értendő.
A langyos vizet keverd el egy kiskanál cukorral. Morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A lisztet szitáld át. Add hozzá a sót, a fokhagymaport, a felolvasztott és langyosra hűtött zsírt és az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel dagaszd jól ki, majd takard le, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát vágd négy egyforma darabba. Mindegyikből formálj gombócot, takard újra le, és keleszd további fél órát. A második kelesztési idő végén lapogasd kicsit ki őket lepény formájúra, és helyezd el őket egymás mellett egy papírral kibélelt sütőlemezen. 200 fokos sütőben nagyjából húsz perc alatt süsd aranyszínűre.
Source link