Talán neked is megvan az a pillanat, amikor először vettél szakácskönyvet a kezedbe, és úgy érezted, mintha nem is magyarul lenne írva. Főleg a régi kiadványok tekintették magától értetődőnek, hogy mindenki tudja, mi a klopfolás, a sterilizálás vagy a dunsztolás. Talán ez így is volt néhány generációval ezelőtt, de azóta nagyot változott a világ.

Amióta előtérbe került a természetes életmód, újra divatba jött a sütés-főzés, a házi tartósítás, egyre több konyhai kifejezést kell újra megtanulnunk. Aki szerencsés, az még talán megkérdezheti mindezt a nagymamájától, de sokan végleg lekéstünk már erről a lehetőségről.

Konyhai kifejezések kvíze

Az internet korában már egyáltalán nem bonyolult utánanézni a különböző kifejezések jelentésének. Sőt most már inkább a sokféle, egymásnak néha ellentmondó tanács okozhat fejfájást a kezdő, bizonytalan szakácsoknak. Most te is tesztelheted, mennyire vagy képben a konyhai szakzsargonnal.

Indulhat a kvíz
8 kérdéses játék

1. kérdés

Melyik sűrítési eljárást nevezzük habarásnak?

A lisztet zsiradékon megpirítjuk, és az ételhez keverjük.

Az ételt áttört krumplival sűrítjük.

A lisztet tejben, tejszínben vagy tejfölben elkeverjük, és az ételhez adjuk.

Az ételt a saját pépesített hozzávalóival sűrítjük.

2. kérdés

Bizonyos édességek sütőben történő, lassú szárítása.

A hús napon szárítása.

A konyhai eszközök gőzzel történő tisztítása.

A befőttek lassú lehűtése meleg helyen.

3. kérdés

Mit jelent a hús klopfolása?

A szeleteket vékonyra verjük, hogy a rostjai fellazuljanak.

A húst befűszerezzük, hogy az ízek lejussanak a belsejébe.

A hús füstöléssel tartósítását.

Hogy a szeleteket hirtelen, nagy lángon sütjük ki.

4. kérdés

Hogy mondják szakszóval a jól átsütött steaket?

5. kérdés

Tartósítja a tejtermékeket.

6. kérdés

Az alábbi alapanyagok között melyik az egyetlen, amelyik gluténmentes?

7. kérdés

Mi különbség a vaj és a margarin között?

A vajban van hozzáadott cukor, a margarinban nincs.

A margarin gluténmentes, a vaj nem.

A vaj teljesen állati, a margarin inkább növényi eredetű.

8. kérdés

Mi a piskóta három kihagyhatatlan alapanyaga?

liszt, tojás, szódavíz

(Képek forrása: Stefania Pelfini, La Waziya Photography / Getty Images)

Olvass tovább! Így készítheted el a tökéletes kelt tésztát.

Komoly mérföldkő a személyes konyhaművészetedben, amikor először állsz neki kelt tésztát összeállítani. Utána azonban rájössz, hogy egyáltalán nem is olyan bonyolult.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció





Source link