Az egyszerű kelt tésztából készülő vajas, sajtos kiflinek képtelenség ellenállni. Az összeállítása nem bonyolult, a házilag készített reggeli, uzsonna finomabb, mint amit a pékségben kapni. Ha ízlett, próbáld meg a hasonló módon készülő, légies francia vajas croissant elkészítését is.

A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. 

A vajat olvaszd fel, és kicsit hagyd hűlni.

A lisztet közben szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal formálj mélyedést, üsd bele a tojást, öntsd hozzá az élesztős tejet, és dolgozd össze. Végül fokozatosan csorgasd hozzá a vajat is. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

Közben a kenéshez használt vajat vedd ki a hűtőből. Egy kicsit mikróban meg is melegítheted, hogy formázható állaga legyen. Sózd meg. A sajtot reszeld le.

A megkelt tésztát szedd négy cipóra. Mindegyik adagból lisztezett deszkán nyújts egy korongot, ezeket vágd nyolc-nyolc egyenlő cikkre. A cikkeket kend meg a sózott vajjal, tegyél beléjük egy kis adag reszelt sajtot, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket kifli formára. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Újra takard le, és pihentesd további húsz percig.

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A kiflik tetejét kend meg tojással, és told őket a forró sütőbe nagyjából 25 percre, amíg pirosra sülnek.





Source link