A nagyobb családi vagy baráti összejövetelek hosszú ideje elmaradhatatlan kelléke a sajtos rúd. Ez talán az egyik legegyszerűbb és legfinomabb változat. Nem kell bele élesztő, tehát dagasztás, kelesztés nélkül készül. Könnyen variálható, hisz a sajt mellé kerülhetnek a süti tetejére különféle magvak: mák, kömény- vagy szezámmag. Lezárt dobozban napokig friss marad.

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral. Add hozzá a kis darabokra vágott vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már az egész jó morzsás, dolgozz hozzá annyi tejfölt, amennyi felvesz, és gyúrd hozzá a reszelt sajt felét is. Közepesen lágy tésztát kell kapni.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra. A tészta tetejét kend meg a villával felvert tojással, majd szórd meg a maradék reszelt sajttal, ízlés szerint magokkal, esetleg még pluszsóval. Végül derelyevágóval vagy késsel vágd egyforma nagyságú csíkokra.

Rendezd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe. Told a tésztát előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg 15-20 perc alatt szép pirosra.





Source link