Az óvszerek gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, szupermarketekben, gyógyszertárakban, automatákban és webáruházakban egyaránt. Ez az egyik legolcsóbb fogamzásgátló szer, ami nem mellesleg a szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd.

Könnyű, kompakt, viszonylag hosszú eltarthatósági idővel és minimális mellékhatással rendelkezik. A kínálat ebből is nagy, de vajon miben rejlik a különbség azon túl, hogy epres vagy csokis az ízesítése? Egy 280 önkéntesből álló csapat óvszereket tesztelt, és kiderült, melyiket mennyire találták jónak.

280 önkéntes 15-féle óvszert tesztelt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research and Testing (ICRT) nemzetközi szervezet tagjaként most az Altroconsumo, olasz partnerük által végzett óvszer termékteszt eredményeit tette elérhetővé mindenki számára ingyenesen. 15-féle óvszert teszteltek, latex- és szintetikus termékeket egyaránt megtalálhatóak a vizsgált termékek között.

Értékelték a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem hatékonyságát, és ellenőrizték a potenciálisan káros összetevők jelenlétét is. Megbizonyosodtak arról, hogy a címkék egyértelműek, nem félrevezetőek, és minden szükséges információt tartalmaznak-e. Majd továbbmentek, és önkéntesek által végzett használati teszteket is alkalmaztak, a tesztalanyok pedig véleményt mondtak mindegyik termékről.

Mennyire biztonságosak?

A teszteredmények azt mutatják, hogy mindegyik vizsgált termék kellőképpen biztonságos, vagyis nem találtak rajtuk mikroszkopikus lyukakat. Ezt vízzárósági vizsgálattal és latex óvszerek esetében elektromos szivárgásvizsgálattal is tesztelték. Ez utóbbi vizsgálatot jogszabály írja elő latex óvszerek esetén, ezért nem érdemes előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyek ezt külön kiemelik a csomagoláson extraként. Ezenfelül pedig minden óvszer elég erősnek bizonyult a tekintetben is, hogy ne kelljen szakadás miatt aggódni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A laboratórium ítélete tehát egyértelmű: a jelenlegi európai szabályozásnak van értelme, és valóban biztosítja, hogy az óvszerek által biztosított védelemre számítani lehessen, legalábbis a vizsgált termékek esetében.

Potenciálisan káros anyagok tekintetében azt mutatták ki, hogy bár tíz mintában nyomokban lágyítószereket és fenolokat találtak, ezek mennyisége jóval a biztonsági határértékek alatt volt, így nem károsítják az emberi egészséget. A Control Finissimo Original, Fair Squared Original, Skyn Elite és Skyn Original óvszerekben a vizsgálat nitrózaminokat is kimutatott, melyek lehetséges rákkeltő anyagok, azonban ezek nagyon kis mennyiségben voltak jelen, ami a jelenlegi álláspont szerint nem jelent kockázatot a felhasználóra nézve.

Ezeket találták a legjobbnak és a legrosszabbnak

Az óvszereket sokan nem kedvelik, mondván, használata kevésbé élvezetessé teszi a szexuális együttlétet, vagy éppen elvész a pillanat varázsa, amíg megkeressük, kibontjuk, felrakjuk. Éppen ezért használati tesztnek is alávetették ezeket a termékeket önkéntesek segítségével. Tekintettel a felhasználók eltérő preferenciáira, a reprezentativitást 280 tesztalany biztosította. Értékelték, hogy mennyire volt könnyű kinyitni a csomagot, és hogy nehéznek találták-e az óvszer fel- és levételét. A fogyasztócsoportnak meg kellett ítélnie az óvszer felhelyezéskori kényelmét és az aktus közbeni érzetet is. Illetve minősítették az óvszer illatát, síkosságát és anyagát.

A tesztelők állítják, hogy egyik óvszer sem tette kifejezetten kellemetlenné az intim pillanatokat, de megfogalmazódtak azért kritikák:

  • A Fair Squared esetében jobb lett volna, ha több síkosító van rajta.
  • Az óvszerek fel- és levételének kényelmét tekintve a Lidl és a Coop szupermarketek képviselői, valamint a Primex egyik terméke sem brillírozott igazán.
  • Érdekes volt az a tapasztalat, hogy az ultravékony óvszerek nem feltétlenül nyújtanak kellemesebb érzést szex közben, mint a normál vastagságú óvszerek

A legjobb, 89%-os eredményt a Control Nature nevű termék érte el, ezt követte az Akuel Zero, a Durex Jeans, a Durex Real Feel, az Akuel Play, illetve a Control Finissimo Original. A legrosszabb, tizenödötik helyen a Skyn Original végzett 79%-kal.

Mire kell figyelni óvszerválasztáskor?

Az óvszer kiválasztásakor mindig törekedni kell arra, hogy az egészségügyi és biztonsági garanciák mellett bizonyos, a szexuális jóllétünket befolyásoló paramétereknek is megfeleljen, mint a síkosító mennyisége, az óvszer anyaga, alakja, vastagsága, színe, íze, valamint a minket vagy partnerünket késleltető vagy serkentő anyagok jelenléte. Azok, akik érzékenyek vagy allergiásak a gumilatexre, amely az óvszerpiacon a legelterjedtebb anyag, választhatják a szintetikus anyagból készült óvszereket, amelyek teljesen latexmentes, de ugyanolyan jó minőségű alternatívát jelentenek.

A stimuláló óvszerek a női, de néha a férfi gyönyör fokozását is szolgálják. A külső és a belső felületen egyaránt lehetnek bordázott részek, extra adag stimulációt adva. A késleltető óvszerek különleges tulajdonsága, hogy felületükön érzéstelenítő anyag, például benzokain található, amelyek csökkenti az érzékenységet, így késlelteti az ejakulációt.

100-ból 27 nő teherbe esik ezzel a módszerrel

A fogamzásgátlás terén rengeteg megoldás közül lehet tehát választani, egy új kutatás viszont rávilágított, hogy mindezek ellenére egyre többen döntenek a legkevésbé biztonságos módszer mellett.

Source link