Télen sok asztmás aggódik, hogy a hideg levegő miatt ismét gyakrabban jelentkeznek majd a betegség tünetei.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben. 

A hideg levegő hatása az asztmára

Akár a nyári hőség, a párás levegő vagy a viharos időjárás, a hideg levegő is hatással van az asztmás betegek állapotára. Ennek oka, hogy a hideg, száraz levegő belélegzése a légutakat kiszárítja, azok beszűkülését okozhatja, emiatt nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, köhögés léphet fel, és súlyos esetben asztmás roham is kialakulhat. Kutatások szerint a tünetekért elősorban nem is a hideg, tehát nem a levegő hőmérséklete, hanem a szárazsága a felelős. 

A panaszok fokozódnak, ha a beteg télen a szabadban edz, havat lapától, síel, de akár elég lehet kisebb fizikai aktivitás, például egy rövidebb futás a busz után. Ilyen helyzetekben ugyanis rendszerint nem az orron vesszünk levegőt, hanem szájon keresztül. Az orrlégzés levegőt felmelegítő, nedvesítő, párásító funkciója emiatt nem tud érvényesülni. 

Így lehet megelőzni a panaszokat

Ha már az előző évben is fokozódtak télen a tünetek, akkor még a hidegebb idő beállta előtt mindenképp konzultálni kell a tüdőgyógyásszal. Ezt azért is érdemes megtenni, mert a téli időszakban gyakori légúti betegségek miatt is fellángolhat az asztma, ha pedig emellé még a hideg, száraz levegő miatt is súlyosbodnak a tünetek, akkor mindenképp javasolt újra egyeztetni az asztma-akciótervet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu 3 kötetében 162 olyan mentes és kipróbált recept található, melyek közül kompromisszumok nélkül válogathatnak étrendváltók, reformerek, IR-diétát követők és kíváncsiak egyaránt. 

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy ilyen esetben a hosszú hatású, fenntartó kezelésen is módosítani lehet annak érdekében, hogy a panaszok megszűnjenek, illetve a rövid hatású, rohamoldó készítmények alkalmazása kapcsán is érdemes lehet néhány változtatást bevezetni.

Utóbbit javasolt az embernek mindig magánál hordani, ha télen a szabadba indul, illetve ha terhelés indukált panaszok már korábban is voltak, szabadban edzés előtt 10-15 perccel használni a készítményeket, így megelőzve a légutak beszűkülését. 

GettyImages-1352942075

A gyógyszerek szedése mellett a következő stratégiák segíthetnek

  • Érdemes 5-10 percig bemelegítést végezni, mielőtt az érintett kimegy a szabadba. Ez lehet könnyed mozgás, ugrálás, a lényeg, hogy ne hirtelen érje a hideg levegőn a terhelés a légutakat. 
  • A szabadban érdemes sállal eltakarni a szájat. Ez segíthet felmelegítheti a levegőt belégzés során.
  • Javasolt az orron keresztül lélegezni, amikor csak lehetséges. Ez szintén segít a levegőt felmelegíteni, mielőtt az elérné a tüdőt.

Képeken 5 hazai barlang, ahol a tüdő is gyógyulhat

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link