A turisták közt egyre népszerűbb a kis települések látogatása. Izgalmas tud lenni egy mozgalmas metropolisz, de kevés bűbájosabb élmény van, mint egy-egy békés, érdekes kisközség.

Bemutatunk néhány európai falut egy-egy hozzájuk kötődő különlegességgel. Akinek lehetősége van rá, mindenképpen érdemes ellátogatnia e festői vidékekre.

3 tündéri európai falvacska

Észak Velencéje

A Giethoorn nevű, gyönyörű holland falvacskát Észak Velencéjének is nevezik. Amszterdamtól 120 kilométerre fekszik. A helyi tőzegásás vízi utak által szegélyezett városközpontot hozott létre.

A többnyire utcák nélküli falucskában a közlekedés legjobb módja a hajózás. Nádfedeles parasztházainak mindegyike tőzegszigetekre épült, amelyeket több mint 170 kis fahíd köt össze. 

A falu legfestőibb csatornája a Binnenpad, ahol a különös házak, hidak és napsütötte vizek varázslatos összjátékot teremtenek. Ezt és a többi vízi utakat is éttermek szegélyezik, ahol békés teraszokon lehet megebédelni.

A Brontë nővérek szülőháza

Az angol Haworth nevű falvacska első ránézésre nem különbözik a legtöbb yorkshire-i kisközségtől. De a főutca meredek emelkedőjének tetején található a Brontë nővérek szülőháza, ahol Charlotte, Emily és Anne éltek, és írták műveiket. Az épület ma Brontë Parsonage Museum néven működik. 

Minden évben kiállításra kerül a nővérek által alkotott miniatűr könyvek egyike. Ezek prózát, költészetet és kritikákat is tartalmaznak Ann Dinsdale kurátor elmondása alapján. „Az apró méretű írást nehéz nagyító nélkül olvasni. Kicsi méretük egyfajta titkos kódnak szolgált a testvérek között.” 

A kiállítás darabjai közt van az ebédlőasztal, amin a Brontë nővérek írtak. „Minden este körbejárták az asztalt, és felolvasták munkájukat, közösen beszélgettek ötleteikről a történetekhez ” – jegyzi meg Dinsfale.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szoba bezártságérzete és az elképzelés, ahogy a nővérek járkálnak a kicsi asztal körül megvilágítja szeretetüket a környező vidék iránt, ahol korlátlan inspirációt találtak, beleértve Emily megkapó szerelmi történetét, az Üvöltő szeleket.

Haworthban teázók és kocsmák bújnak meg a szürke téglás homlokzatok mögött. A falu  egyben a Keighley & Worth Valley Railway megállója is, ahol régi gőzvonatok szállítják az utasokat bukolikus yorkshire-i falvak között.

Giverny, Monet otthona

Egyes művészek a környezetükben találják meg múzsájukat, de kevesen építenek olyan határozottan múzsát, mint Claude Monet. Több mint negyven éven keresztül Giverny, egy folyó menti normandiai parasztfalu volt Monet otthona, és tájképeinek elsődleges ihletforrása. A falu 72 kilométerre található Párizstól.

Tavirózsás tavát síró fűzfák szegélyezik, és zöldre festett, íves híd horgonyozza le. Monet több mint 250 olajfestményen örökítette meg a tavirózsákat. A francia impresszionizmus kedvelői ellátogathatnak a művész otthonába és kertjébe, valamint a szomszédos Musée des Impressionnismes-be , ahol Monet és Mark Rothko absztrakt festő műveinek párbeszédét bemutató kiállítás látható július 3-ig. Bizonyos napokon a látogatók piknikezhetnek a múzeum rétjén.

8 tündéri, egészen apró falu itthon, ahol nyugalom, csend és béke vár az utcákon

Magyarországon számtalan békés, nyugodt falu található, aminek magával ragadó környezetében kalandos túraútvonalakat lehet bejárni.

Képek forrása: Getty Images; publicdomainpictures.net; Wikipédia/ Jacqui Sadler

Source link