Az elmúlt 1-2 évtizedben sok zombis film és sorozat került ki a filmipar kezei alól, melyekben a hörgő, üveges tekintetű, cseppet sem bizalomgerjesztő figurák üldözik a még élő szereplőket.

Szerencsére vagy sem, de a szibériai kutatók zombijai egészen mások: mikroszkopikus nagyságú élőhalott vírusok, ám nem kevésbé rémisztő, amit róluk mondanak. A tudósok ugyanis azt találták, hogy a több tízezer éves kórokozók cseppet sem ártalmatlanok.

Szibériai zombi vírusok

A szibériai permafroszt, azaz a fagyott talajrétegben számos olyan vírust találtak már, melyet a jég őrzött meg mostanáig. Ezek közül a kórokozók közül vizsgáltak meg néhányat szibériai kutatók.

Francia, orosz és német tudósok dolgoztak együtt, akik 13 vírust izoláltak 7 ősi szibériai permafrosztmintából. Ezeket a mintákat egy tó medre alatt lelt mamut gyapjából, illetve egy szibériai farkas beleiből vették. A vizsgáltok szerint a kórokozók közt van, amelyik a becslések szerint döbbenetesen régi, 48 500 éves, az pedig még elképesztőbb, hogy ennyi idő elteltével is fertőzőképesnek mutatkozott.

A szibériai kutatás eredménye nem egyszerű érdekesség, hanem figyelmeztető jelentőséggel is bír. A kutatók szerint ugyanis mindez arra inti az emberiséget, hogy sokkal inkább vigyázzon a bolygóra, mert ha az éghajlatváltozás következtében felmelegszik a Föld, akkor megolvadnak a fagyos rétegek is, ezzel pedig kiszabadulhatnak a több tízezer éves zombivírusok. Mondani sem kell, hogy az ilyen vírusok egészségügyi veszélyt jelenthetnek az emberiségre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár tudjuk, hogy rengeteg ismeretes kórokozóra van gyógyír, ám a vírusok kezelése nem lehetséges antibiotikumokkal, így azt nem lehet előre megjósolni, hogyan reagálhatna az emberiség egy ilyen katasztrófára. 

Az természetesen nem is sejthető, még milyen jellegű vírusok kerülnek elő a globális felmelegedéssel, ahogyan azt sem lehet tudni, ezek hogyan reagálnak majd az oxigénre vagy az UV-sugárzásra. Túlélik, vagy több tízezer éves létük ezzel véget ér?

Alvó vírusok a múmiákban?

Egy jogos kérdés: vajon a régészek által feltárt múmiasírokban lehetnek olyan kórokozók, melyek veszélyt hoznak az emberiségre? Korábbi cikkünkben a válasz.

Source link