A hasmenés bosszantó panasz, ami előfordulhat önmagában, de kísérőtünetekkel, hányingerrel, hasfájdalommal együtt is. A hátterében számos dolog meghúzódhat, előidézhetik baktériumok, vírusok, sőt gyógyszermellékhatásként is jelentkezhet, ám gyakran a táplálkozásban keresendő az ok. 

A hasmenéssel nemcsak az a probléma, hogy megnehezítheti a leghétköznapibb tevékenységeket, hanem az is, hogy kiszáradáshoz vezethet, ami a gyermekeknél, az időseknél, valamint a legyengült immunrendszerrel élőknél különösen veszélyes lehet. 

Hasmenést okozó élelmiszerek, tápanyagok

A legtöbb ember évente néhányszor átesik pár hasmenéses epizódon, ami általában 1-2 nap alatt magától elmúlik, amennyiben valaki odafigyel az étkezésére. Ha a panasz ennél tovább tart, esetleg láz, erőteljes hasi fájdalom kíséri, vagy a széklet véres, fekete, mindenképp szakember felkeresése szükséges!

A hasmenés gyakran fertőzés eredménye, ám a táplálkozás következtében is kialakulhat. Egyes élelmiszerek nehezen emészthetők, növelik a víz mennyiségét a belekben, irritálják az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Ezek a tényezők mind szerepet játszhatnak a problémában. A következő élelmiszerek, tápanyagok előidézhetnek hasmenést.

Fruktóz, édesítőszer

A cukornak és a mesterséges édesítőszereknek is hashajtó hatásuk lehet. A természetes módon a gyümölcsökben és a mézben megtalálható fruktóz felszívódási zavara sokakat érinthet. Ilyenkor a félig még emésztetlen anyag a vastagbélben erjedve fokozott gázképződéshez, puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. Ilyenkor az egyéni érzékenység határozza meg, hogy az illető mennyi fruktózt juttathat be a szervezetébe problémamentesen. Ezzel szemben a fruktózintolerancia veleszületett betegség, csak szigorú diétával tartható kordában. 

Bizonyos cukoralkoholok, például a szorbit, a mannit, az eritrit, a xilit vagy a maltit népszerű édesítőszerek, amelyek a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal küzdők számára különösen hasznosak. Ugyanakkor nagy mennyiségben hasmenést, puffadást okozhatnak, az érzékenyebbeknél ezek a panaszok már kisebb adag estében is jelentkezhetnek. A szervezet idővel hozzászokhat a cukoralkoholokhoz.

Koffein

Sokan úgy tapasztalhatják, hogy a reggeli kávézás elősegíti a székletürítést. Az ital hashajtó hatását a gasztrin nevű hormon felszabadulásának tulajdonítják, ami a vastagbél aktivitását gyorsítja. A vizsgálatok többsége szerint egészséges személyeknél a kávé nem hashajtó, a napindító étkezés vagy ivás az úgynevezett gasztrokólikus reflexet aktiválhatja, ezáltal idézheti elő az ingert. Azonban vannak, akiknél a koffein – főleg nagyobb mennyiségben – hasmenést, laza székletet eredményezhet. 

FODMAP

A FODMAP-diéta különösen a gyakorinak számító emésztőrendszeri betegség, az irritábilisbél-szindróma esetén ajánlott. A kórkép puffadással, hasfájdalommal, hasmenéssel és székrekedéssel jár, a tünetek javítása érdekében az úgynevezett magas FODMAP-tartalmú ételek visszaszorítása (a diéta elején kiiktatása) javasolt. A FODMAP mozaikszó, amely nem emészthető, rövid szénláncú szénhidrátokat jelöl, ezek a Fermetábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok. Közös tulajdonságuk, hogy ozmotikus aktivitást mutatnak, vizet szívnak az emésztőrendszerbe, illetve mivel nem emészthetők, a bélbaktériumok fermentálják, erjesztik őket, így pedig rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, és fokozódik a gáztermelés is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A magas FODMAP-tartalmú ételek közé egy sor táplálék tartozik, például a hüvelyesek, a laktózt tartalmazó tejtermékek, a fruktózban gazdag gyümölcsök, illetve a cukoralkoholok is. 

Laktóz

A laktóz- vagy tejcukorérzékenység világszerte elterjedt kórkép, az érintettek a tejtermékek fogyasztását követően hasmenést, puffadást tapasztalhatnak. Az egyéni érzékenység nagyban befolyásolja, hogy ki mit tolerál, vannak, akik az alacsony laktóztartalmú élelmiszereket, kemény sajtokat még bátran ehetik. 

Glutén

A lisztérzékenység vagy cöliákia a közvélekedéssel ellentétben bármikor felütheti a fejét, felnőttkorban viszont általában nehezebb a felismerése. A legáltalánosabb tünetek közé a hasmenés, székrekedés és puffadás tartoznak, de egyebek mellett bőrszárazság, fáradtság és menstruációs zavarok is jelentkezhetnek. A problémát a glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin váltja ki.

Fontos, hogy a gyakran, látszólag különösebb ok nélkül jelentkező székrekedéssel orvoshoz forduljanak az érintettek, hiszen így fény derülhet egy kezelést igénylő, akár már régóta lappangó betegségre is.  

9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal

A bélflóra egyensúlyának zavara a diszbiózis, ekkor a jótékony baktériumok száma alacsony, a káros baktériumok, paraziták, gombák száma pedig magas. A test jelzi a problémát, ám az érintettek gyakran nem ismerik fel a jeleket, nem gondolják, hogy komolyan kéne venniük azokat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link