Kétféle ember létezik ezen a világon: azok, akiket a takarítás kikapcsol, és pihentetőnek tartják, és azok, akik rettegnek tőle. Függetlenül attól, hogy ki melyik kategóriába tartozik, valószínűleg mindenkinek szüksége lehet néhány jó ötletre.

Vannak rosszul rögzült szokások, vagy egyszerűen olyan apróságok, amikre nem figyel az ember, vagy nem is gondolja, hogy megnehezítik a befektetett munkáját. Összeszedtünk néhány hibát, amit ha nem követsz el, időt és energiát spórolsz.

6 gyakori takarítási hiba

Sokan a padló feltakarításával kezdik a házimunkát. De ha valaki ezzel kezd, ezután hozzálát a polcok vagy pult letörléséhez, az ott lévő por a tiszta padlóra zuhan, így pedig kárba vész az előzőleg végzett porszívózás, felmosás. 

Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

Hogy ne kelljen minden alkalommal újrakezdened a porszívózást, mikor letörölsz egy polcot vagy egyéb felületet, fordítsd a gravitációt a hasznodra, és dolgozz fentről lefelé. A legmagasabb felületekről a kosz a padlóra hullik, és mivel ezt utoljára hagytad, minden maradékot egyszerre felporszívózhatsz. 

A fehérítő általában a penész eltávolításának egyik eszköze, de ez csak bizonyos felületeken működik, mint amilyen például az üveg, fém, műanyag vagy csempe. Soha ne használd keményfa padlón, szőnyegen vagy gipszkartonon.

Ezeken a felületeken a penész eltávolításához hidrogén-peroxidot kell közvetlenül a szóban forgó területre permetezned. (Előtte végezz el egy gyors tesztet, hogy megbizonyosodj arról, nem halványodik-e el a felület színe).

Hagyd hatni körülbelül 10 percig, mielőtt ledörzsölnéd és száradni hagynád a területet. Alternatív megoldásként, ha kerülni szeretnéd a kemény vegyszereket, tégy egy teáskanál nátrium-hidrogén-karbonátot, azaz szódabikarbónát, és két csésze víz keverékét egy spray-palackba, és fújd az érintett felületre.

GettyImages-1256701362

Fotó: athima tongloom / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy porszívó csúcsformában maradjon, és maximálisan ki lehessen használni, elengedhetetlen a szemeteskukát, a zsákot vagy a kannát rendszeresen üríteni. Míg egyesek azt javasolják, hogy minden használat után kerüljön ürítésre a porszívó, mások úgy vélik, nyugodtan meg lehet várni, amíg körülbelül kétharmadig megtelik.

Akármilyen gyakran is végzed el, fontos, hogy ezt a takarítási rutinod következetes részévé tedd, mert egy teli porszívóval képtelenség maradéktalanul felszívni az lakásban leselkedő nemkívánatos port.

Bár ez ellentmondónak hangzik – elvégre senki sem veszi észre az ablakfoltokat és az ujjlenyomatokat, hacsak nem süt a nap -, a legjobb elkerülni az ablakok tisztítását meleg, tiszta napokon. Ennek az az oka, hogy a napsugárzás miatt az üveg túl gyorsan kiszárad, és a felületén elkenődések, csíkok és foltok maradnak.

Az idő és az erőfeszítés elvesztésének elkerülése érdekében tartogasd az ablaktisztítást a felhős és hűvösebb napokra, így az üvegnek több ideje lesz a száradásra, és tisztább lesz a végeredmény.  

A tollas portörlők a takarítóeszközök repertoárjának gyakori eleme, de sokszor a port inkább szétszórják ahelyett, hogy magukba szívnák. A por hatékony eltávolításához válassz nedves mikroszálas kendőt vagy rongyot, ami elég szívós ahhoz, hogy magába vonzza azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valószínűleg hallottál már erről, de nem lehet eléggé hangsúlyozni: a szivacsok – különösen a konyhai változatok – táptalajai a baktériumoknak. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy hetente cseréld ki a konyhai szivacsokat. Alternatív megoldásként megpróbálhatod fertőtleníteni őket a mosogatóban úgy, hogy néhány percre háromnegyed csésze fehérítő és négy liter víz keverékébe mártod őket.

Ha csökkenteni szeretnéd a hulladék mennyiségét, vannak már márkák, amik úgy gyártják a szivacsokat, hogy ki lehet mosógépben mosni őket, ami remek módszer lehet azoknak, akik rendszerint elfelejtik kicserélni a szivacsot, vagy spórolni szeretnének a pénztárcájuk vagy a bolygó számára.

Bármelyik megoldást is választod, ne ragaszkodj túl sokáig egy elhasznált, régi szivacshoz: ha piszkosnak tűnik, és egy kicsit is furcsa szaga van, dobd ki a szemetesbe. Ilyenkor már többet árt, mint használ. 

8 fotó takarítás előtt és után

Sokszor nincs szükség új bútorokra és lakásdekorációra, elég egy alapos takarítás, hogy úgy érezzük, megújult az otthonunk.

Képek forrása: Getty Images

Source link