Amennyiben valakiről egy rutin egészségügyi vizsgálat során kiderül, hogy magasabb a vérnyomása a kelleténél, az orvosa általában arra kéri, hogy mindennap meghatározott időpontokban, többnyire naponta kétszer mérje és jegyezze is fel az értékeit, illetve 24 órás vérnyomásmérést is elrendelhet.

A rendszeres mérés segítségével a szakember pontosabb képet kaphat a páciens vérnyomásáról. Olykor azonban előfordul, hogy váratlan, első pillantásra meglepő értéket mér az érintett. A jelenség hátterében többféle, mindennaposnak mondható ok is meghúzódhat. 

Az ingadozó vérnyomás okai

A vérnyomás természetes körülmények között is ingadozhat valamelyest, például a napszak függvényében. Általában ébredés előtt emelkedni kezd, a nap közepén éri el a legmagasabb szintet, majd késő délután, este csökken. Éjszaka, az alvás során jellemzően mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek alacsonyabbak a nappal mértnél, ha ez nem így van, vagy a csökkenés túlzottan nagymértékű, betegség lehet a háttérben

Bizonyos külső tényezők ugyanakkor befolyásolhatják az értékeket, megemelhetik a vérnyomást. Bár korántsem minden esetben van szó kóros változásról, az érintettek könnyen megijedhetnek a magasabb számokat látván. A vérnyomás ingadozása mögött egyebek mellett a következő okok húzódhatnak meg.

Stressz

Akut stressz hatására egy sor változás zajlik a szervezetben, amit üss vagy fuss stresszválaszként is szoktak emlegetni, mivel ilyenkor a test mintegy készenléti üzemmódra kapcsol. Megfeszülhetnek az izmok, gyorsabbá válhat a légzés, emelkedhet a pulzus és a vérnyomás.

Fehérköpeny-szindróma

A fehérköpeny-szindróma azt a jelenséget takarja, amikor a páciens kifejezetten az orvosi vizsgálat során produkál magas vérnyomásértékeket. Itt is tulajdonképpen egy stresszreakcióról van szó. 

Rejtett hipertónia

A rejtett hipertónia a fehérköpeny-szindróma ellentéte, lényege, hogy míg az orvosi rendelőben rendre a normális tartományban marad az érintett vérnyomása, otthon a kelleténél magasabb értékeket mér. 

Hőmérséklet

A hőmérséklet befolyásolhatja a vérnyomást, míg a melegebb időben jellemzően alacsonyabbak, addig hidegben többnyire magasabbak az értékek. 

Teli húgyhólyag

Bármennyire is meglepően hangzik, a teli húgyhólyag akár 10-15 Hgmm-t is emelhet a szisztolés vérnyomáson. Éppen ezért az orvosi vizit előtt érdemes meglátogatni a mosdót. 

Ételek, italok

Bizonyos élelmiszerek átmeneti vérnyomás-emelkedést válthatnak ki. Ilyenek például a koffeintartalmú italok, illetve a tiramin nevű aminosavat tartalmazó táplálékok, mint az érlelt sajtok, a feldolgozott húskészítmények, a fermentált zöldségek és az alkoholos innivalók. A tiramin a migrénnel élőknél előidézheti a panaszokat

A cikk az ajánló után folytatódik

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Egyes vény nélkül kapható, meghűlés, illetve allergia kezelésében használt készítmények, dekongesztánsok megemelhetik a vérnyomást, így a hipertóniával élőknek az alkalmazásuk előtt mindenképp egyeztetniük kell a kezelőorvosukkal. Ide tartoznak például az orrnyálkahártya ereinek összehúzásával dolgozó orrspray-k és orrcseppek. 

Amennyiben a mérések eredményeit összevetve jelentős ingadozást tapasztalsz a vérnyomásodban, fordulj szakemberhez! A kezeletlen hipertónia idővel számos súlyos szövődményhez vezethet, egyebek mellett a szívroham és a stroke, valamint a vesebetegségek és látásproblémák valószínűségét is fokozza.

5 hiba a vérnyomásmérés során

A gyógyszer beállításához, illetve az állapot ellenőrzéséhez, utánkövetéséhez is elengedhetetlen az otthoni vérnyomásmérés, ami a modern automata készülékeknek köszönhetően egyszerűen kivitelezhető feladatnak tűnik, ám tartogat néhány buktatót is. Amennyiben elköveted ezeket a gyakorinak számító hibákat, könnyen lehet, hogy hibás eredményt kapsz a mérés során. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link