Bizonyos italok olyan összetevőket tartalmaznak, melyek csökkentik a magas vérzsírszintet. A koleszterinnek két típusa ismert, a HLD és az LDL, ha az utóbbi magas koncentrációban van jelen, az megnöveli különböző szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A vérzsírok közé nem csak az LDL-koleszterin tartozik, hanem a trigliceridek is, amik ugyanúgy érelzáródásokat tudnak okozni. A genetikai háttér és betegségek mellett még az étrend és az életmód is befolyásolja a szintjüket.

Vérzsír-, trigliceridcsökkentő italok

A trigliceridek felső határa 1,7 millimól/liter, a koleszterin felső határa pedig 5,2 mmol/liter, ha ennél magasabb szinten vannak jelen, arról jellegzetes tünetek árulkodnak. Ide tartozik a hasi elhízással járó anyagcserezavar, a metabolikus szindróma kialakulása, amikor a zsigeri zsírszint növekszik meg. Emellett a magas vérzsírszint okozta plakkosodás csökkenti az átfolyó vér mennyiségét, oxigénhiányos állapotot idézve ezzel elő, ami jelentősen nehezíti a mozgást. A kialakulás rendszeres, legalább heti 150 perces mérsékelt testmozgással és egészséges, rostokban és tápanyagokban gazdag étrend betartásával megelőzhető. Az alább látható italok szintén erősíthetik a vérereket, védik a szívet, egyúttal a teljesítményt is növelik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Source link