Stroke után, illetve annak rizikója esetén igen fontos az alapos kivizsgálás, a nyaki erek állapotának felmérése, hiszen az kulcsfontosságú a megfelelő terápia kiválasztásához és a prevencióhoz.

Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, miért fontos ekkor a nyaki erek ultrahangvizsgálata.

Stroke tünetei, rizikófaktorai

A stroke, azaz szélütés az agy működészavarát okozó akut érkatasztrófa. Előfordul, hogy egy ér sérülése miatt vér önti el a környező agyállományt vagy az agyhártyát. A stroke hátterében azonban gyakrabban érelmeszesedés vagy vérrög okozta érszűkület, érelzáródás áll.

A tünetek attól függenek, hogy az agy melyik és mekkora területe érintett. A panaszok így lehetnek: kettős látás, látótérkiesés, szédülés, erős fejfájás, beszédzavar, hirtelen kezdődő zsibbadás, féloldali végtaggyengeség vagy bénulás, sőt életvesztés is.

A stroke megjelenése előtt gyakran átmeneti, pár percig tartó tüneteket észlel a beteg. Ez az átmeneti agyi keringészavar – TIA – a stroke előszobája. A betegség hátterében gyakran elhízás, magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, pitvarfibrilláció áll. Gyakran megfigyelhető családi halmozódás. Minél több kockázati tényező van jelen, annál nagyobb a stroke valószínűsége.

A stroke főbb rizikófaktorai:

  • a családban előfordult stroke, infarktus, érszűkület,
  • elhízás,
  • mozgásszegény életmód,
  • magas koleszterin- vagy trigliceridszint,
  • cukorbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • dohányzás,
  • egyes szívbetegségek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért fontos a nyakiér-ultrahang

– A nyaki artériák ultrahangvizsgálatával megállapítható, hogy fennáll-e a stroke egyik leggyakoribb kiváltó oka, a nyaki erek jelentős szűkülete vagy elzáródása. A vizsgálattal az erek fala pontosan megítélhető: látszik, hogyha az érfal megvastagszik a rétegei között lerakódott zsír miatt, megmérhetjük az érfalra rakódott zsíros vagy meszes plakkot, melynek vizsgáljuk a szerkezetét és a kontúrját. Ez azért fontos, mert az egyenetlen szélű, zsíros plakk embóliaforrás lehet: a plakk felszínéről leszakadó embolus az agy kisebb artériáját elzárhatja. Mindemellett pontosan megítélhetjük a plakk által okozott szűkület mértékét, és jól látható, hogyha egy ér elzáródott – mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa. 

GettyImages-1392755170

A valós idejű, szürke skálát alkalmazó, részletgazdag 2D-ultrahang mellett a színes Doppler, valamint az áramlási sebesség mérésére alkalmas pulzus-Doppler metódus van a segítségünkre a diagnózis felállításában. A vizsgálat az egészségre nem ártalmas, korlátlanul ismételhető, az eredmény dokumentálható. Ezért a veszélyeztetettek szűrésére, a betegek állapotának nyomon követésére kiválóan alkalmas.

Ha a nyakiér-ultrahang során talált plakk embologén – vagyis egyenetlen, kivájt szélű -, vagy ha az érszűkület jelentős, akkor érsebészeti terápia (tágítás vagy műtét) jön szóba. Természetesen az érsebészeti beavatkozást követően vagy a stroke után a kontrollvizsgálatok is ultrahanggal történnek.

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában

Ezek a magok sokféleképpen járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez, érdemes beépíteni őket a táplálkozásba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link