Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja évek óta visszavonultan, a négy fal között éli életét.

Májusban ünnepelte a 95. születésnapját. Látogatókat sem fogad, nemrég azonban kolléganőjével, Fodor Zsókával kivételt tett, akit nagy örömmel fogadott. 

Máthé Erzsi 2022-ben

A Barátok közt egykori Magdi anyusát megformáló színésznő és Máthé Erzsi egy háziorvoshoz tartoznak, az utóbbi a doktoron keresztül üzent Fodor Zsókának, hogy szívesen venné, ha meglátogatná. Bő egy órán keresztül beszélgettek a közös múltjukról, emlékeikről. A Nemzeti Színházban dolgoztak együtt, a humorunk hozta közel őket egymáshoz.

Máthé Erzsi 2014 szeptemberében a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

– A humora mit sem változott, szellemileg nincs rossz állapotban, még ha már nem is tud felkelni az ágyból. Jó érzés volt, hogy meg tudtam őt nevettetni, boldog vagyok, hogy él. A 95. születésnapja után jártam nála utoljára, egy csokor virágot vittem az évfordulója alkalmából. Körülnéztem a szobájában, zsúfolásig volt tele a különböző szalagokkal, névjegyekkel, virágokkal. A szakma nem feledkezett meg róla, ő egy csodálatos művész! – mesélte a nyolcvanéves sztár a Borsnak

Máthé Erzsi egy évvel ezelőtt életmentő orvosi beavatkozáson esett át: a közel tíz éve beültetett pacemakerét kellett beállítani. A napilap információi szerint a nap 24 órájában ápoló gondoskodik a színészlegendáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Máthé Erzsi 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület színiiskolájának hallgatójaként, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára ugyanis nem vették fel. Még ugyanebben az évben a Vígszínházhoz szerződött, majd a Pécsi Nemzeti Színház, 1952 és 1983 között a budapesti Nemzeti Színház, 1983-tól a Katona József Színház tagja lett. 

Jászai Mari-díjjal 1956-ban, majd 1971-ben, Kossuth-díjjal 1985-ben tüntették ki. 1998 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2000-ben az elsők között választották meg a Nemzet Színészének. 2012-ben lépett utoljára színpadra.

– 65 év alatt kijátszottam magam egy életre. (…) Nem szeretnék játszani, ha igény lenne rá, akkor sem. Elfáradtam. Van ilyen állapot – mesélte 2017-ben a Borsnak

Cserhalmi György Kékkúton él

Számtalan filmben és színházi darabban láthatta a közönség, a 74 éves színészlegenda 2014 óta a Nemzet Színésze cím birtokosa. Mostanában keveset látni, visszavonultan él, pár éve megromlott az egészségi állapota. 2016-ban elhunyt a felesége, Erzsi.

Source link