A magyar anyanyelvet beszélő személyek száma becslések szerint körülbelül 15 millió lehet napjainkban. Közülük valószínűleg sokan osztják a véleményt, hogy a magyar nyelv gyönyörű, dallamos, és gazdag szókincsének köszönhetően roppant kifejező.

Ám a külföldiek számára korántsem tartozik a legkönnyebben megtanulható vagy kiejthető nyelvek közé. Például gondoljunk csak arra, hány világsztár bicskája tört bele abba, amikor magyarul próbált meg üzenni a rajongóknak.

Elektrosokk-terápiára küldték, mert magyarul beszélt

Anyanyelvünk nekik kívülről hallgatva furcsának, sőt halandzsázásnak tűnhet. Ez a legtöbbször persze, ártalmatlan, azonban egy az 1960-as évek közepén élő férfinak rengeteg szenvedést okozott, hogy értelmetlen zagyvaságnak hitték a szavait.

Fotó: Getty Images Hungary

1969-et írtunk, amikor Victor Gyory öngyilkossági kísérletet követett el. A második világháború koncentrációs táborát is megjárt férfi a ’60-as években Amerikában telepedett le. A Pennsylvania államban található Valley Forge Katonai Akadémián dolgozott mosogatóként, és az intézmény volt az otthona is. Az iskola falain belül kísérelte meg kioltani az életét, ezután került kórházba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A történtek után kényszergyógykezelésre utalták be a philadelphiai Haverford Állami Kórházba, ahol az orvosok paranoid skizofréniát állapítottak meg nála. A diagnózist zavart viselkedésére és érthetetlen mondanivalójára alapozták, holott szó sem volt halandzsázásról, mint utóbb kiderült, Gyory nem tudott angolul, így magyarul próbálta megértetni magát az orvosaival, akik mivel nem értették, mit mond, őrültnek hitték.

diliház

Fotó: Getty Images Hungary

Végül elektrosokk-terápiás kezelés alá vetették, ezt akkoriban gyakran alkalmazták a viselkedészavaros vagy depresszióval küzdő betegek gyógyítására. Hónapokon át kellett eltűrnie a fájdalmas procedúrát, ami alatt elektromos árammal sokkolták a testét. Végül a kórház három dolgozója lépett közbe. Miután észrevették, valami nem stimmel, értesítették az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnevezésű szervezetet, akik perre vitték az ügyet.

A szervezet ügyvédje, John Joseph Matonis és szintén magyar származású alapítója, Thomas Szasz pszichiáter játszott nagy szerepet abban, hogy végül Victor Gyory szabadon távozhatott az intézményből.

Hátborzongató fotók elhagyott elmegyógyintézetekről

A képek szomorú történetekről mesélnek: nem csupán a mentális betegségben szenvedők gyakori kilátástalanságról, hanem arról is, hogy régen bizony nem mindig kellett alapos diagnózis ahhoz, hogy valakit bezárjanak. A 20. század első felében számtalanszor megtörtént, hogy bűnözőket vagy hajléktalanokat vittek be, és rendes kivizsgálás nélkül tartották őket fogva.

Cover-fotó: Getty Images Hungary

Source link