Sebestyén Márta a Szent István-dalt énekelte a brit királyi család tagjainak, köztük Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek. 

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes a Kossuth rádióban mesélt részletesen az emlékezetes pillanatról, és elmondta, mi állt a ma már királynak nevezett a Károly köszönőlevelében.  

Sebestyén Márta és Károly herceg

Sebestyén Márta azon kevesek közé tartozik, aki által megismerhette a magyar népzene gyöngyszemeit a japán császár, a spanyol király és a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynő is. 

– Göncz Árpád utolsó elnöki látogatásán énekeltem az angol királyi család előtt. Károly herceg titkára, aki mellettem ült, azt javasolta nekem, hogy Károlyra nézzek éneklés közben. A királynő úgy nőtt fel, hogy az ő arcán nem tükröződik érzelem, de a hercegnek tetszik majd – idézte vissza a pillanatot Sebestyén Márta a Kossuth rádió műsorában.

– Egy moldvai Szent István-dicséretet énekeltem, és előtte elmondtam, hogy most egy nagy királyról énekelek egy nagy uralkodónak. Az előadás után Károly herceg a vendégek között utat törve odajött hozzám, és érdeklődött, hol hallgathatna még több ilyen dalt. Mondtam, hogy szívesen küldök lemezeket. Bár azt hittem, ez egy udvarias gesztus részéről, később kiderült, hogy nem. A nagykövet ugyanis felhívott, hogy komolyan várja a lemezeket – mesélte Az este – házigazda című műsorban Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatójának vendégeként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Sebestyén Márta ezután egy válogatott lemezekből álló csomagot küldetett Londonba.

– Tíz nap múlva érkezett a válasz, jött a Royal Mail a Buckingham-palotából. A levélben Károly herceg megköszönte az ajándékot, és aláhúzta, mekkora tisztelője Magyarország történelmének és hagyományos zenéjének. 

Erzsébet királynő Magyarországon

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1993 májusában tettek hivatalos látogatást hazánkban: főként Budapesten időztek, de elutaztak Kecskemétre és Bugacra is. Képes összeállításunkban ritkán látott fotókat láthatsz II. Erzsébet magyarországi tartózkodásáról.

Source link