Moldoványi Ákos közel 40 évig volt a Magyar Televízió meghatározó arca, ám az utóbbi években kollégái sem tudnak semmit a legendás híradósról, hiába keresik. 

A műsorvezető 2005-ös nyugdíjazása óta teljesen eltűnt. Néhány útikönyvön még szerepel a neve, de a Blikk újságírója hiába érdeklődött az egykori kiadójánál, volt kollégáinál, még rokonánál is, a 78 éves férfiról senki nem tud semmit, mintha a föld nyelte volna el.

Moldoványi Ákos híradós

Moldoványi Ákos 1944. június elsején született Szolnokon. 1964 nyarán második díjat nyert a Magyar Televízió első Riporter kerestetik című tehetségkutató műsorában. Ezt követően az egyetem mellett ifjúsági műsorokban szerepelt, mint például Halló, fiúk – halló, lányok! sorozatban. 1968 tavaszán állást kapott az MTV-nél, ahol 38 évet töltött el. 

Moldoványi Ákos, a TV Híradó műsorvezetője, szerkesztője 1993-ban.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Szerkesztő-riporter, majd műsorvezető volt az első magyar tévéhíradónál, ahol napi tudósítások és riportok ezreit készítette el. Nyelvtudásának köszönhetően a világ számos kiemelkedő politikusával, művészével beszélgethetett, utazó tudósítóként több mint harminc országból jelentkezett. 

A ’70-es és ’80-as években gyakran volt tagja politikusok sajtókíséretének, forgatott Afrikában, Latin-Amerikában, az USA-ban és a Közel-Keleten is. Élményeiből nemcsak több film- és videóbeszámoló született, hanem riport- és útikönyvek is. Ebben az időben az akkori hírműsor egyik „arca” volt.

1994 tavaszától öt évig nem jelenhetett meg a képernyőn azzal az indoklással, hogy a megelőző négy évben „több alkalommal megsértette a közszolgálatiság alapelveit” – írja a Wikipédia. Visszavonult a közéleti szerepléstől, és könyveket írt. 1999 elején az Aranyfüst című magazin műsor meghatározó alakja lett, ami hét éven át futott. 2005 végén nyugdíjazták, a következő évben az említett műsort is megszüntették. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Horvát János az 1964-es Riporter kerestetik című tehetségkutatóban Moldoványi Ákos előtt végzett az első helyen, egyszerre indult a televíziós karrierjük, de sem ő, sem más egykori kolléga nem tudja, mi lehet a legendás híradóssal. 

– A Szabadság téri épület volt a második otthonunk. Rengeteg időt töltöttünk ott, mély barátságok szövődtek ez idő alatt. Vannak, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot, ám Moldoványi Ákos nincs közöttük. Nem tudom, mi lehet vele, egyszer csak eltűnt, és azóta minimális információink sincsenek róla – mondta a Blikknek.

A mikrofonnal Moldoványi Ákos riporter. A felvétel 1971-ben, a Riporter kerestetik vetélkedő döntőjekor, a villanykapcsolós szavazáskor készült.

A mikrofonnal Moldoványi Ákos riporter. A felvétel 1971-ben, a Riporter kerestetik vetélkedő döntőjekor, a villanykapcsolós szavazáskor készült.

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

– Eltűnt, és még életjelet sem ad magáról. Mindig is magának való ember volt, talán ezért is szakította meg a kapcsolatot azokkal, akikkel együtt dolgozott hosszú ideig – árulta el lapunknak Bayer Ilona, hazánk első női híradósa.

Egy rokonát sikerült elérniük, aki azt mondta, Moldoványi Ákos a család nagy részével szintén nem tartja a kapcsolatot, elérhetőséget sem tudnak hozzá.

– Annyit hallottunk, hogy állítólag egy vidéki tanyán él teljesen visszavonultan, és a kertészkedés teszi ki a mindennapjait, az a nagy szenvedélye.

Sugár Ágnes bemondónő

Sugár Ágnes a példa arra, hogy valaki közel az ötvenhez is eshet szerelembe. A Magyar Televízió egykori bemondónője 49 éves volt, amikor egymásra találtak második férjével. Húsz évvel ezelőtt már dolgoztak egy helyen, de csak tíz évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással közelebbről. 

Source link