A magyarországi börtönökben 10-30 százalékkal nagyobb az infláció, mint a kinti világban.

Ráadásul a növekvő gázárak miatt csak maximum 18 fok lesz a cellákban. 

Növekvő árak, csökkenő átlaghőmérséklet a magyarországi börtönökben

Annyira felgyorsult, és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait, utalt a közbeszerzési értesítőben olvasható adatokra az RTL.hu. A lap hozzátette, hogy a börtönökben található boltok is egyre drágábban adják a termékeket. 

Fotó: mohamad syam / 500px / Getty Images Hungary

A munkát vállaló rabok nagyjából havi 33 ezer forintból tudnak gazdálkodni, de a börtönök boltjaiban megvásárolható termékek még a kinti világhoz képest is jóval drágábbak, a különbség akár 10-30 százalék is lehet. A lap információi szerint a boltok dráguló kínálatával kapcsolatban a rabok már korábban is panaszkodtak. 

Az intézeten belüli boltokon kívül a fogvatartottak hozzátartozó által használt webshopban is nagy problémát okoznak a magas árak. Ezen keresztül a hozzátartozók leggyakrabban élelmiszert szoktak beküldeni a raboknak. A börtönökön belüli vásárlásoknak nemcsak az étkezés kiegészítésében van szerepe, hanem az elítéltek közötti cserekereskedelemben is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A termékek ára ugyan növekszik, de a börtönök átlaghőmérséklete csökkenni fog, ugyanis a büntetés-végrehajtási intézetekben is csak 18 fok lehet majd a fűtési időszakban. Ezt a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) is elismerte. A részletekről még nem nyilatkoztak, de bizonyos becslések szerint akár milliárdos pluszköltségekre is lehet számítani, írják. 

Azok a rabok, akik megkeresték a Magyar Helsinki Bizottságot, korábban is gyakran panaszkodtak a börtönök hőmérsékletére. Nyaranta túl melegnek, telente pedig túl hidegnek találták az épületeket. Több rab további megszorításoktól tart, derül ki a cikkből. 

Népszerű slágereket használnak a börtönökben a rabok vallatására: meglepő, mik szerepelnek a listában

Világhírű előadók népszerű slágereit vetették be a fogvatartók a kihallgatások során.

Képek: Getty Images Hungary





Source link