Budapest nem egyenlő sem a történelmi belváros monumentális építményeivel, sem az ódon bérházak sorával, sem a modern, nyüzsgő városrészekkel – a főváros szerethetősége éppen sokszínűségében rejlik. Egy különleges gyöngyszeme a kispesti Wekerletelep is, mely semmi máshoz nem hasonlítható.

A 19. kerületi Wekerletelep különleges, magával ragadó karaktere annak köszönhető, hogy a városrész egy tervezett állami építkezés eredménye, mely még a kerület 1950. évi Budapesthez csatolása előtti évtizedekre nyúlik vissza.

A Wekerletelep régen

A Wekerletelep megépítése a 20. század elején, egészen pontosan 1908-ban kezdődött, kezdeményezője Wekerle Sándor, a Magyar Királyság akkori miniszerelnöke volt, később róla kapta nevét a városrész. Az építkezést Kós Károly, majd Tornallyay Zoltán vezette. Érdekessége a mértani pontossággal megtervezett településszerkezet és a kertvárosias hangulat, mely a 20-as és 30-as évek fotóin is jól látható.

A Határ úti metrómegállótól egy kis sétára található városrész egyedi arcát sokan a Barátok közt című tévésorozatból ismerik, a sorozatbeli Mátyás király téren található épület már messziről kiszúrható a Kós Károly téren, ám egyébként is megéri csatangolni a gyönyörű kerületrészben, mely visszarepít az időben.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan / Gali.)

Source link