Legyen szó egyéjszakás kalandról, rövid vagy hosszú távú kapcsolatról, a védekezés minden esetben elsődleges szerepet kell hogy kapjon. Nem csupán a nem kívánt terhességek megelőzése miatt, hanem a nemi betegségek elkerülése érdekében is.

Ahogyan maga a szex, úgy a fogamzásgátlás megoldása is két ember felelőssége, ám még mindig megoszlanak a vélemények arról, hogy a nőnek vagy a férfinak kell igazán odafigyelnie rá.

A nő vagy a férfi feladata a fogamzásgátlás? 

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a témáról a magyar olvasók, így a Facebookon tettük fel a következő kérdést: „Szerintetek a nő vagy a férfi feladata a fogamzásgátlás a kapcsolatban?” A poszt alá több mint 150 komment érkezett, melyekből kiderült, hogy még mindig megoszlanak a vélemények arról, hogy kinek kell figyelni a védekezésre.

A hozzászólásokból egyértelműen látni, hogy a mai napig vannak, akik a nőre hárítják a felelősséget. 

„A nőé, hiszen ő lehet terhes, én ezt nem bízom másra. Pláne hogy egy férfinek negyed annyi lehetősége nincs erre, mint egy nőnek.”

„Ez mindig egy megosztó kérdés volt és lesz is! Hiszen sok férfi nem hajlandó óvszert használni, mert nem szereti. De azt elvárná, hogy a nő szedjen gyógyszert. És nem hord a zsebében egyéb fogamzásgátló lehetőséget. Én nőként azt mondom, hogy jobb ha magam figyelek erre hiszen én nem tudok lelépni, ha bekerül egy baba a képbe. Sok férfi viszont ezt teszi. Tisztelet a kivételnek!”

„Ha a nő nem akar gyereket, mindent meg tesz, hogy ne legyen. És azért is mindent meg tesz a nő, hogy legyen gyereke. Szerintem a nő védekezik ha nem kell neki gyerek, övé a felelősség.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Mindig a nőnek, mert csak neki lehet gyereke és ha nem akar, akkor csakis a nőnek kell több eszének lenni.”

„Amíg egy nő eldöntheti, hogy állapotos legyen vagy sem, addig az ő felelőssége.”

A fenti kommentekből kitűnik, hogy sajnos még mindig sokan vélik úgy, hogy csak a nő feladata a védekezés, a fogamzásgátlás annak ellenére, hogy ugyanúgy, ahogy az aktusból, a felelősségből is mindkét félnek ki kellene vennie a részét. A hozzászólások arányából jól látszik, hogy bár a véleménye megoszlanak, többen vannak, akik utóbbival értenek egyet. Olyan hozzászólás azonban, hogy a férfi dolga lenne a fogamzásgátlás, csupán néhány született.

„Egy felelősségteljes kapcsolatban, ahol tisztelet és szeretet van, ott ez mindkét fél felelőssége!”

„Mindkettőé. Bár sok férfi el várja, hogy a nő gondoskodjon róla, fogamzásgátlóval.”

„Mindkét fél részéről egyformán fontos.”

„Mindkettő feladata kellene, hogy legyen!”

„Mindkét fél, illetve bármelyik fél megegyezés szerint. Ezt jó még az elején tisztázni így a bizalom kölcsönössége erősödik.”

„Mivel párkapcsolat így a páré közösen.”

Valójában azonban mind egy rövid, mind pedig egy hosszú távú kapcsolatban az lenne az ideális, ha mindkét fél odafigyelne a védekezésre, nem egymásra hárítanák a fogamzásgátlást. Ahogy a szexben sem csak a nő vesz részt egyedül, úgy ez a nyomás sem terhelheti csak őt. Az pedig sosem lehet kifogás, hogy az óvszer „nem kényelmes”, vagy ezzel kevésbé jó a szex. A férfinak és a nőnek egyaránt ki kell vennie a részét a dologból, a legjobb pedig, ha megbeszélik, melyik védekezési forma az, ami mindkettőjük számára megfelelő. 

Miért csak a nőnek kellene állni a védekezés költségeit?

„- Oké, akkor fizetem a felét – mondta a pasim, amikor elmondtam, hogy nagyjából 70 ezer forintba fog kerülni, hogy tuti fogamzásgátlóm legyen, mert a gyógyszer nálam teljesen kizárt. Néztem nagyot, mert majdnem 40 éves vagyok, de még sosem gondoltam rá, hogy kifizettessem a pasimmal a fogamzásgátlómat, illetve egyiküknek sem jutott soha, de soha az eszébe, hogy beszállhatna.”

Source link