A ropogós héjú, lyukacsos és puha belsejű kovászos kenyér sokak nagy kedvence, ám mégis a legtöbben helyette a teljes kiőrlésű búzakenyeret választják – és egyáltalán nem biztos, hogy ők döntenek jól.

A kenyérnek ezen fajtája a régmúlt időkbe nyúlik vissza, már időszámításunk előtt háromezer ezer évvel az ősi Egyiptomban is így készítették.

A kovászos kenyér a fogyókúra alatt

Az élelmiszer mindössze négy összetevőből, sóból, lisztből, vízből és a kovászból épül fel, gyakorlatilag bárki el tudja otthon is készíteni, kikísérletezni a tökéleteset. 

Az élesztő a lisztből származó szénhidrátokat etanol és szén-dioxid előállítására használja fel. A szén-dioxid megreked a kenyértésztában, ami ettől megemelkedik, így repedezik meg a ropogós külseje, és válik olyan lukacsossá a belseje.

Abban különbözik a kereskedelmi élesztővel készült kenyértől, hogy sokkal tovább tart a teljes erjesztés. Emellett a tészta karakteresebb ízű lesz a természetes erjedés melléktermékeként létrejövő szerves savaknak köszönhetően. Ez az eljárás adja azt a jellegzetes savanykás ízt, ami miatt a kovász nevet kapta.

A kovászos kenyér egészségesebb a hagyományosnál épp az erjedési folyamatok miatt, ami felruházzák értékes tápanyagokkal, jelentősen megnő az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen B-vitaminok szintje benne.

Bármilyen kenyérről is legyen szó, kalciumot, magnéziumot, vasat tartalmaznak, a kovászos fajtából ezek sokkal jobban hasznosulnak tejsavtartalma miatt. Emellett akár 62%-kal kevesebb fitinsavat tartalmaz, mint a hagyományos kenyerek, amik csak gátolnák az ásványi anyagok felszívódását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezek mellett könnyen emészthető, nem okoz puffadást, prebiotikus hatásának köszönhetően megőrzi a gyomor egészségét, támogatja a jótékony bélbaktériumokat, és jóllakottságérzetet okoz.

Egyetlen szeletben 84 kalória van, így könnyen beilleszthető az étrendbe. Ideális esetben érdemes a teljes kiőrlésű lisztből készült verzióját választani, mert az még egészségesebb, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet sem.

Kenyér a diéta alatt – Melyiket eheted, és mit kerülj el a fehér kenyéren kívül?

Lehet kenyeret enni a diéta alatt, de nem mindegy, milyet. Ma már ezerféle változatból lehet válogatni, amiknek eltérő pozitív tulajdonságaik vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link